Danıştay Kararı 11. Daire 2002/398 E. 2005/470 K. 08.02.2005 T.

11. Daire         2002/398 E.  ,  2005/470 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2002/398
Karar No : 2005/470

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı
Vekili : …
İsteğin Özeti : SSK … Eğitim Hastanesinde radyoloji uzmanı olarak görev yapan davacının tam gün (full-time) çalışma esasına göre ek ödeme yapılması yolundaki başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali ile eksik ödenen ek ödeme farkının tazminine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonunda; davacının 3153 sayılı Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Radyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanun’un 3. maddesi uyarınca çıkarılan Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Tüzüğün 21. ve 22. maddelerine göre günde 5 saatten fazla çalışamayacağı açık olmakla birlikte, 2368 sayılı Kanun hükümlerine göre part-time statüye geçmiş bir hekimin, yukarıda anılan tüzük hükümlerinin statüsünü değiştirmeyeceği açık olduğundan davacıya full-time çalışan hekimler gibi ek ödemede bulunulamayacağı gerekçesiyle davanın reddine ilişkin … İdare Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararın, davacı tarafından Yasa gereği tam gün çalıştığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Dosyanın incelenmesinden; SSK … Eğitim Hastanesinde Radyoloji uzmanı olarak görev yapan davacının, 3153 sayılı Radyoloji, Radyum ve Elektrikli Tedavi Müeseseseleri Hakkında Tüzük uyarınca günde 5 saatten fazla çalışmaması gerektiği anlaşıldığından, davacının full- time çalıştığı dikkate alınarak ek ödeme yapılması gerektiği açık olduğundan, aksi yöndeki İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : 4792 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 3917 sayılı Kanunla değişik 17. maddesinin 2. fıkrasında, kurumun sağlık tesisleri, işletme gelirleri (ilaç, iştirak payı, muayene ücreti ve tedavi gelirleri ile tam gün çalışan hekimlerin mesai saatleri dışındaki muayene ücretleri dahil) ile sahibi veya ortağı bulunduğu ilaç ve tıbbi malzeme işletmelerinden elde edilen kar paylarından, kurumda fiilen görev yapan kadrolu personele ek ödeme yapılabileceği belirtilmiş; 3. fıkrasında da ek ödemenin tutarları, oranları, diğer usul ve esasları, personelin görev ünvanı, çalışma verimi, sigorta ve sağlık hizmetlerinin rasyonelliğini sağlayacak ilkeler gözönünde bulundurularak Yönetim Kurulu’nun teklifi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın onayı ile belirleneceği kuralı yer almış; bu düzenlemeye dayanılarak belirlenen ek ödemenin usul ve esasları ile miktarları 12/1/1999 gün ve 24128 sayılı ve 13/1/2000 ve 18258 sayılı Genel Yazıları ile teşkilata duyurulmuştur.
Temyiz edilen tarafla ilgili dosyanın incelenmesinden Danıştay 12. Dairesinin 14.6.2001 günlü, E:2001/1740, K:2001/2723 sayılı kararıyla onanan … İdare Mahkemesinin … tarihli, E:…, K:… sayılı kararı ile; SSK … Eğitim Hastanesinde radyoloji uzmanı olarak görev yapan davacının full-time çalışma süresinin günde 5 saatle sınırlı olduğu saptanmış olup, Kurumda günlük 5 saatlik mesai yaparak full-time çalışma şartını yerine getirdiği belirlenen ve yargı kararıyla günlük mesaisinin 5 saatle sınırlı olduğu saptanan davacının full-time çalışma şartını yerine getirdiği gözetilmeksizin, full-time çalışan personele uygulanan ek ödemeden yararlandırılmamasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabul edilerek davanın reddi yolunda vergilen İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun 2 nci maddesinde, “günlük çalışma saatlerinin 657 sayılı Yasa hükümlerine göre tesbit edileceği belirtilmiş, 657 sayılı Yasanın 99. maddesinde ise, memurların haftalık çalışma sürelerinin 40 saat olduğu ancak özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınarak farklı çalışma sürelerinin tesbit edileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.
3153 sayılı Radyoloji, Radyum ve Elektrikli Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanun ve bu kanun uyarınca çıkarılan Tüzüğün 2. faslında çalışma tarzına dair hükümlere yer verilmiş, 19-24 üncü maddelerinde de çalışma ve sağlık koşullarına ilişkin usul ve esaslar, 21 ve 22 nci maddelerinde röngten ve radyumla günde 5 saatten fazla çalışılamıyacağı, bu şekilde çalışanların hastanenin başka işlerinde kullanılamayacağı ve gece uykularını ihlal edecek işlerin verilemeyeceği kurala bağlanmıştır.
Öte yandan, 4.10.2000 tarih ve 24190 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 616 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 47. maddesi gereğince SSK’da görevli personele ödenecek ek ödeme oranlarının tespitine ilişkin SSK Yönetim Kurulunun 21.12.2000 günlü ve 5203 sayılı Ek Ödemenin Tediyesine İlişkin Usul ve Esasların Sağlık Hizmetleri Bölümünün 6. maddesinde Hastanelerde full-time görev yapan uzman tabiplere % 180 oranında, part-time görev yapan anılan unvandaki kişilere ise % 90 oranında ek ödemede bulunulacağı belirlenmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; SSK … Eğitim Hastanesinde radyoloji uzmanı olarak görev yapan davacının tam gün (full-time) çalışma esasına göre ek ödeme yapılması yolundaki başvurusunun reddi üzerine, yasa gereği günde beş saat çalışmasının zorunlu olduğu ve çalışmasının tam gün çalışma olarak değerlendirilerek, eksik ödenen ek ödeme farklarının tazmini istemiyle temyize konu davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Açıklanan maddi olay ve yukarıda sözü geçen 2368, 657 sayılı Kanunların ve 3153 sayılı Kanun uyarınca çıkarılan Tüzüğün ilgili hükümleri göz önünde bulundurulduğunda; hekim sağlığının korunması amacıyla part-time veya full-time çalışma koşulları göz önünde bulundurulmaksızın diğer hekim ve sağlık çalışanlarından farklı olarak röntgen ve radyumla çalışan personelin, doğrudan günde 5 saat çalıştırılmalarının mevzuatın gereği olduğu, röntgen ve radyumla çalışan personelin full-time veya part-time statüde çalıştıklarına bakılmaksızın günlük çalışma sürelerinin 5 saat olduğu, dolayısıyla radyoloji uzmanlarının günlük 5 saat çalışma sürelerinin diğer çalışanların full-time çalışma süresine eşit olduğunun kabulü gerekmektedir.
Bu durumda, davacının günde beş saat çalışmasının, anılan Yasa ve tüzük hükümleri gereği tam gün çalışma niteliğinde olması nedeniyle, Sağlık Hizmetleri Bölümünün 6/a maddesinde hastanelerde full-time görev yapan uzman tabiplere yapılan ek ödeme oranı olan % 180 oranından yararlandırılması gerekirken, part-time görev yapanlara uygulanan % 90 ek ödeme oranından yararlandırılmasında hukuka uyarlık bulunmamıştır.
Diğer taraftan, dava konusu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı ek ödeme farklarının idareye başvuru tarihi olan 12.1.2001 tarihinden itibaren tazmininin gerektiği kuşkusuzdur.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle, … İdare Mahkemesince verilen … günlü ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, yukarıda belirtilen hususlar gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 8.2.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.