Danıştay Kararı 11. Daire 2000/9607 E. 2003/2086 K. 12.05.2003 T.

11. Daire         2000/9607 E.  ,  2003/2086 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2000/9607
Karar No : 2003/2086

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : …
Karşı Taraf (Davacı) : …
İsteğin Özeti : Dava, davacının olağanüstü hal bölgesi kapsamında bulunan illerde görevli kamu personeline ödenen ek tazminattan yararlandırılmaması işleminin idare mahkemesince iptal edilmesine rağmen, ödenmeyen ek tazminatın yasal faiziyle birlikte ödenmesi ve 300.000.000.- lira manevi tazminata hükmedilmesi istemiyle açılmıştır. … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesi uyarınca, idarenin maddi ve hukuki koşullara göre uygulanabilir nitelikte olan bir yargı kararını aynen ve gecikmeksizin uygulamak zorunda olduğu, olayda, mahkeme kararıyla hüküm altına alınan bir tutarın ödenmesinde Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesi uyarınca düzenlenen belgelerin yeterli olduğu, davalı idarece 1050 sayılı Kanunun işlemle ilgisiz maddelerine dayanılarak ödemenin yapılmamasının yasal olmadığı gerekçesiyle davanın maddi tazminat istemine ilişkin kısmının kabulüne, manevi tazminat yönünden ise, mahkeme tarafından hüküm altına alınan ek tazminat ve yasal faiz tutarı geçerli bir neden olmaksızın kendisine ödenmeyen davacıya, bu işlem nedeniyle yoksun kalınan haklar, uğraşı ve aradan geçen uygun sürede gözönünde bulundurularak 100.000.000.- lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmiş, fazlaya ilişkin manevi tazminat talebini reddetmiştir. Davalı idare tarafından, usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 12.5.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.