Danıştay Kararı 11. Daire 1997/2526 E. 1999/1160 K. 25.03.1999 T.

11. Daire         1997/2526 E.  ,  1999/1160 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/2526
Karar No: 1999/1160

Temyiz İsteminde Bulunan Taraflar : 1- …
Vekili : …
2-… Vergi Dairesi Müdürlüğü

İstemin Özeti: Çimento ve inşaat malzemeleri alım satım faaliyetinde bulunan yükümlünün, 1992 yılı işlemlerinin incelenmesi sonucu bir kısım giderlerinin işle ilgili olmadığı, bazı giderlerin amortismana tabi tutulmadığı, motorin alışlarıyla ilgili faturalar ile nakliye faturalarının gerçeği yansıtmadığı ileri sürülerek adına 1992 yılının muhtelif dönemleri için ikmalen kaçakçılık ve ağır kusur cezalı katma değer vergisi salınmıştır. … Vergi Mahkemesi … gün ve E: …, K: … sayılı kararıyla; yemek ve çiçek giderlerinin iş ile mütenasip ve gerçek olduğu, motorin giderlerine ilişkin faturaların gerçek olmadığına dair yapılmış bir tespitin bulunmadığı, davacıya nakliye faturası düzenleyen şahsın 1992 yılı gelir vergisi beyannamesinde … TL. gayrisafi hasılat beyan ettiği ve söz konusu dönemlere ilişkin KDV beyannamelerini vererek beyanda bulunduğunun bağlı olduğu … Vergi Dairesi Müdürlüğü yazısından anlaşılması karşısında nakliye faturalarının gerçek olmadığından söz edilemeyeceği, … Klubü için ödenen bedel ile … otel giderleri ticari kazançla ilgili olmadığından bunlara ilişkin katma değer vergisi indirimlerinin reddinde isabetsizlik bulunmadığı, aktife kayıtlı kamyonlara yapılan dingil ilavesi, karasör, şoför mahalli, şasi gibi tamir ve bakım harcamalarının kamyonların maliyetine ilave edilmek suretiyle amortismana tabi tutulmasının gerekli olduğu yolundaki işlemde 3065 sayılı Kanunun 31. maddesi hükmüne aykırılık görülmediği, ancak tarhiyatın yapılış biçimi dikkate alındığında cezaların kusur cezasına çevrilmesi icap ettiği gerekçesiyle vergi aslı indirilmek, ceza ise bu miktara göre hesaplanmak üzere kusura çevrilmiştir. Yükümlü tarafından, aktife kayıtlı vasıtalar için yapılan harcamalar aracın çalışmasını temin eden bakım ve onarım giderleri niteliğinde olduğundan amortismana tabi tutulamayacağı, otel ile deniz klubü üyeliğine ilişkin giderlerin işle ilgili olduğu, vergi dairesi müdürlüğü tarafından ise, inceleme raporuna göre yapılan cezalı tarhiyatın aynen onanması gerektiği ileri sürülerek mahkeme kararının bozulması istenilmiştir.

Savunmanın Özeti: Vergi dairesi müdürlüğünce, yükümlü temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

Danıştay Savcısı …’un Düşüncesi: Temyiz dilekçelerinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle taraflar temyiz istemlerinin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi: Temyiz dilekçelerinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, taraflar temyiz istemlerinin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Vergi dairesi müdürlüğünün temyiz dilekçesinde ileri sürdüğü iddialar mahkeme kararının lehlerine bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir. Yükümlü temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar mahkeme kararının otel giderlerine ilişkin kısmı ile bazı giderlerin amortismana tabi tutulmasına dair kısmı dışında bozulmasını sağlayacak nitelikte görülmemiştir.
Kararın, … Oteli’ne yapılan bir kısım ödemelerin işle ilgili olmadığı, bazı tamir-bakım giderlerinin ise amortismana tabi tutulması gerektiğine ilişkin kısmına gelince;
… Oteli’nde yapılan harcamalar işin mahiyeti ile mütenasip olduğundan işle ilgili gider olarak kabulü gerektiği cihetle sözkonusu giderlere ilişkin katma değer vergisinin indirim konusu yapılabileceği açıktır.
Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 313. maddesinde, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269. madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin amortisman mevzuunu teşkil ettiği, 272. maddesinde ise, normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderlerin gayrimenkulün maliyet bedeline ekleneceği ifade edilmiştir.
Aktife kayıtlı araçlara ilişkin olarak yapılan dingil ilaveleri, kamyon karasörü, şoför mahalli, şasi gibi araçların iktisadi değerini artırıcı nitelikteki harcamaların sabit kıymetin maliyetine ilave edilerek amortisman ayrılması gerektiği belirtilerek işlem tesis edilmişse de, dosyada bulunan belgelerden, nakliye işinde kullanılan ağır tonajlı kamyonların kasa, şoför mahalli, dingil, şasi ve makaslarının yeniden alınmadığı, bunlarda meydana gelen asarların giderilerek taşıtın çalışmasını temin etmek amacıyla bakım ve onarım giderlerinin yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu haliyle söz konusu harcamaların araçların iktisadi değerini artırıcı nitelik taşımaması karşısında doğrudan gider yazılmasında ve katma değer vergisinin tamamının indirim konusu yapılmasında kanuna aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle vergi dairesi müdürlüğü temyiz isteminin reddine, yükümlü temyiz isteminin kısmen kabulü ile … Vergi Mahkemesinin … gün ve E: …, K: … sayılı kararının, aktife kayıtlı araçlara ait harcamalar ile otel giderlerine ilişkin hüküm fıkrasının bozulmasına, diğer kısmının ise onanmasına, …- lira karar harcının yükümlüden alınmasına 25.3.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.
.