Danıştay Kararı 11. Daire 1997/1868 E. 1998/3888 K. 11.11.1998 T.

11. Daire         1997/1868 E.  ,  1998/3888 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 1997/1868
Karar No : 1998/3888

Temyiz İsteminde Bulunan : … Vergi Dairesi Müdürlüğü
Karşı Taraf : … Elektrik İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
İstemin Özeti : Katma değer vergisinden istisna olan işlemleri dolayısıyla alınan iadenin kısmen haksız olduğundan bahisle düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak yükümlü kurum adına 1994/Mart dönemi için kaçakçılık cezalı katma değer vergisi salınmıştır. …. Vergi Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 15/1-b maddesinde, uluslararası antlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ve bunların mensuplarına yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden müstesna olduğu, 32. maddesinde de, vergiden istisna edilmiş işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirileceği, vergiye tabi işlemlerin olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması halinde, indirilemeyen katma değer vergisinin bu işlemleri yapanlara iade olunacağının hükme bağlandığı, olayda A.B.D.’nin … Üssüne sözü edilen istisna kapsamında yapılan teslimler dolayısıyla iade olunacak verginin, iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin % 15’inden (uygulanmakta olan katma değer vergisi oranından) fazla olamayacağı belirtilerek tarhiyat yapılmışsa da, kanunda böyle bir kısıtlamaya yer verilmediği, bu nedenle söz konusu teslimler dolayısıyla yüklenilip, indirimle giderilmeyen katma değer vergisinin iade edilmesi gerektiği gerekçesiyle cezalı tarhiyatın kaldırılmasına karar verilmiştir. Vergi dairesi müdürlüğü tarafından, inceleme raporuna dayanılarak yapılan tarhiyatın yasal olduğu ileri sürülerek mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi : İleri sürülen bozma nedenleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1 numaralı bendinde öngörülen nedenlerden hiçbirisine girmediğinden, temyiz isteğinin reddi ile hukuka ve usul hükümlerine uygun bulunan, vergi mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …’un Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle temyiz isteminin reddine, …. Vergi Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının onanmasına 11.11.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.