Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2022/8666 E. , 2022/6479 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2022/8666
Karar No : 2022/6479
DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Bakanlığı
DAVANIN_ÖZETİ : 10/02/2018 tarih ve 30328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği’nin 69. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Türk Boğazlar bölgesi” “ibaresinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istenilmektedir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Davanın süre aşımı yönünden reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği görüşüldü:
Dava, 10/02/2018 tarih ve 30328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği’nin 69. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Türk Boğazlar bölgesi” “ibaresinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılmıştır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7. maddesinin 1. fıkrasında, dava açma süresinin özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hâllerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gün olduğu, 8. maddesinin 1. fıkrasında, sürelerin tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlayacağı, 11. maddesinin 1. fıkrasında, ilgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılmasının üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebileceği, bu başvurunun, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durduracağı, 11. maddesinin 2. fıkrasında, otuz gün içinde bir cevap verilmezse isteğin reddedilmiş sayılacağı ve 3. fıkrasında, isteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması hâlinde dava açma süresinin yeniden işlemeye başlayacağı ve başvurma tarihine kadar geçmiş sürenin de hesaba katılacağı kurala bağlanmıştır.
Dava dilekçesi ve eklerin incelenmesinden; davacının Mersin Gemi Trafik Hizmetleri Merkezinde “deniz trafik operatörü” olarak çalıştığı, Türk Boğazlar bölgesinde çalışma geçmişinin olmadığı, anılan kurumda “kılavuz kaptan” olarak çalışabilmek için başvuruda bulunmak istediği; ancak kılavuz kaptanlık başvuru şartlarının kendisini kapsayıp kapsamadığı konusunda çelişkiye düştüğünden idareye başvurabilmek için hukuki yardım aldığı, davacı vekilince imzalanan Denizcilik Genel Müdürlüğüne hitaplı ve 10/10/2022 tarihli başvuru dilekçesinde; müvekkilinin Türk Boğazlar bölgesinde çalışmadığı, bu ifadenin dar yorumlanmaması gerektiği, müvekkilinin de aynı eğitimlerden geçtiği, uzak yol kaptanlığı yaptığı, deniz trafik operatörlüğü görevinde bulunması ve Mersin ilinde çalışması nedeniyle gemiye gidip hizmet tamamlama şansının olmadığı ifade edilerek bu durumun toplu iş sözleşmesine göre sözleşme fesih sebebi olması nedeniyle müvekkilinin deniz trafik operatörü olarak çalıştığı sürenin Yönetmelik’te belirtilen sürelerden sayılması ve kılavuz kaptanlığa ilişkin başvuruda bulunabileceği ya da bulunamayacağı hususu hakkında kendilerine yazılı olarak bilgi verilmesinin talep edildiği, bu dilekçenin anılan kuruma iadeli taahhütlü posta aracılığı ile gönderildiği ve 18/10/2022 tarihinde kuruma teslim edildiğinin belirtildiği, geçen sürede herhangi bir cevap verilmediğinden bahisle 17/12/2022 tarihinde bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
İdareye yapılan başvuruya cevap verilmemesi üzerine oluşan zımni ret işlemi uygulama işlemi kabul edilerek ve başvuru dilekçesine konu Yönetmelik hükmü dayanak işlem olarak gösterilerek bakılan dava açılmışsa da davacı vekilince Denizcilik Genel Müdürlüğüne yapılan başvuruda, davacının kılavuz kaptan olarak çalışması, buna yönelik belge düzenlenmesi isteminde bulunulmadığı; yalnızca Yönetmelik’te yer alan düzenlemenin davacının kılavuz kaptan olarak çalışmasına engel olup olmayacağı hususunda idareden bilgi istenildiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla, ortada, davacının kılavuz kaptan olarak çalışması hususunda olumlu ya da olumsuz yönde tesis edilmiş bir uygulama işlemi bulunmadığından, mevcut başvuru sonucunda Yönetmelik’in 69. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Türk Boğazlar bölgesi” ibaresinin iptali istemi bakımından dava açma süresi canlanmayacaktır.
Bu durumda, dava konusu Yönetmelik’in yayım tarihi olan 10/02/2018 tarihinden çok sonra 17/12/2022 tarihinde açılan davanın süresinde olmadığı anlaşılmaktadır.
Öte yandan, davacının kılavuz kaptan olarak çalışması istemiyle idareye bir başvuru yapılması durumunda, başvuru üzerine tesis edilecek işleme göre altmış günlük dava açma süresinde söz konusu düzenlemeye veya başka düzenlemelere karşı dava açılabileceği de açıktır.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 15. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca, süre aşımı nedeniyle DAVANIN REDDİNE, … TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan … TL yürütmeyi durdurma harcının ve artan posta ücretinin ise kararın kesinleşmesinden sonra istemi hâlinde davacıya iadesine, bu karara karşı tebliğ tarihini izleyen otuz (30) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 26/12/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.