Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2022/662 E. , 2022/6255 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2022/662
Karar No : 2022/6255
TEMYİZ EDEN (DAVACI): … Pazarlama Ticaret ve Sanayi A. Ş.
VEKİLİ: Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI): … Bakanlığı / ANKARA
VEKİLİ: Av. …
İSTEMİN_KONUSU: Muğla İli, Bodrum İlçesi, … Mahallesi, … Mevkii, … ada … parsel ve … ada … parselde bulunan tekne imal ve çekek yeri için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünce tesis edilen Kısmi İşletme İzin Belgesinin iptaline ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … İdare Mahkemesince Danıştay Onuncu Dairesinin 07/07/2021 tarih ve E:2016/3210, K:2021/3872 sayılı bozma kararına uyularak davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI: Davacı tarafından; dava konusu işlemle iptaline karar verilen kısmi işletme izin belgesinin alındığı tarihte geçerli olan imar planına uygun olarak tesis edildiği, dayanak imar planının iptal edilmesi ile kısmi işletme izin belgesinin hukuka aykırı hale gelmediği, anılan belgenin iptali istemiyle açılmış bir davanın bulunmadığı, imar planının iptaline ilişkin yargı kararında belirtilen gerekçelere uygun yeni imar planı yapıldıktan sonra gerek duyulması halinde kısmi işletme izin belgesinin revize edilebileceği, imar planının iptaline ilişkin yargı kararında anılan bölgede tersane işletilemeyeceğine ilişkin bir gerekçe bulunmadığı ve anılan kararın kısmi işletme izninin iptalinin gerektiği şeklinde yorumlanamayacağı, kısmi işletme izni kapsamındaki tasarruflarının kazanılmış hak olarak kabul edilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI: Davalı idare tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin REDDİNE,
2.Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21/12/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.