Danıştay Kararı 10. Daire 2022/5161 E. 2023/2279 K. 27.04.2023 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2022/5161 E.  ,  2023/2279 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2022/5161
Karar No : 2023/2279

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_ÖZETİ : …Bölge İdare Mahkemesi …. İdari Dava Dairesince verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

SAVUNMANIN_ÖZETİ : Davacı tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunumaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca Tetkik Hâkiminin raporu ve sözlü açıklamaları dinlendikten sonra gereği görüşüldü:
Dava; davacı tarafından; adına özel güvenlik kimlik belgesi (çalışma izni) düzenlenmesi talebiyle yaptığı başvuru üzerine güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz olduğu gerekçesi ile özel güvenlik görevlisi olmasının uygun görülmemesi ve özel güvenlik kimlik belgesi düzenlenmemesi yolunda tesis edilen İstanbul Valiliği Özel Güvenlik Komisyonunun …tarih ve …sayılı kararının iptali istemiyle açılmıştır.
…İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptali yolunda verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı karara karşı davalı idare tarafından yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …. İdari Dava Dairesince verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı karar üzerine davalı tarafından temyiz isteminde bulunulmuştur.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3. maddesi, 2. fıkrası, (b) bendinde, dilekçelerde davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin gösterileceği; 46. maddesinde, Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aynı maddede sayma suretiyle belirtilen davalar hakkında verdikleri kararların, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştay’da, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği; 48. maddesi, 2. fıkrasında, temyiz dilekçesinin 3. madde esaslarına göre düzenlenmediği takdirde, eksikliklerin 15 gün içinde tamamlatılması hususunun kararı veren Danıştay veya bölge idare mahkemesince ilgiliye tebliğ olunacağı; bu sürede eksiklikler tamamlanmazsa anılan mercilerce temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına karar verileceği; aynı maddenin 7. fıkrasında, temyiz dilekçesinin 3. madde esaslarına göre düzenlenmediğinin temyiz incelemesi yapmakla görevli Danıştay ilgili dairesi veya kurulunca saptanması hâlinde ise söz konusu kararın anılan daire veya kurul tarafından kesin olarak verileceği kurala bağlanmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden; Dairemizin 20/09/2022 tarihli kararı ile davalı vekili tarafından sunulan temyiz dilekçesi, konu yönünden 2577 sayılı Kanun’un 3. maddesi esaslarına uygun bulunmayarak dilekçenin reddine karar verildiği, anılan kararla 3. madde esaslarına uygun olarak yeniden düzenlenmiş temyiz dilekçesinin on beş gün içinde verilmesi gerektiğinin, verilmediği takdirde ise temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına karar verileceğinin 13/12/2022 tarihinde davalı vekiline bildirilmesine karşın, davalı idare tarafından on beş günlük süre geçirildikten sonra 30/12/2022 tarihinde yenilenmiş temyiz dilekçesinin verildiği anlaşılmaktadır.
Açıklanan nedenle, davalı tarafından TEMYİZ İSTEMİNDE BULUNULMAMIŞ SAYILMASINA, artan posta ücretinin iadesine, 27/04/2023 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.