Danıştay Kararı 10. Daire 2022/4859 E. 2023/2232 K. 26.04.2023 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2022/4859 E.  ,  2023/2232 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2022/4859
Karar No : 2023/2232

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

TEMYİZ EDEN (DAVALILAR): 1- … Bakanlığı
VEKİLİ: …
2- … Bakanlığı
VEKİLİ: Av. …

İSTEMLERİN_KONUSU : Davacı tarafından, 24/12/2011 tarihinde yapılan (C) sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı sonucunda, davalı idarece gerekli düzeltmenin zamanında yapılmamasından dolayı uğranıldığı öne sürülen 37.540,00 TL maddi ve 30.000,00 TL manevi olmak üzere toplam 67.540,00 TL tazminatın işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonucunda, … İdare Mahkemesince davanın kısmen kabulü, kısmen reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın taraflarca aleyhlerine olan kısımlarının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

TEMYİZ_EDENLERİN_İDDİALARI :
1- Davacı tarafından, idarenin sınav sorularını hazırlarken ve sonuçlara itirazları değerlendirirken gerekli dikkat ve özeni göstermediği, tekrar sınava girmek zorunda kaldığı, anlaşma aşamasında olduğu firmalara hizmet veremediğinden kazanç kaybına uğradığı ve yaşadığı sıkıntılar sebebiyle manevi tazminata hükmedilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.
2- Davalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, idarelerinin hizmet kusuru bulunmadığı, davacının somut bir zararı olmadığı, muhtemel zararların istenmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
3- Davalı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, yapılan sınavın soru ve içeriklerinden diğer davalı bakanlığın sorumlu olduğu, idarelerine husumet yöneltilemeyeceği, idarelerinin tüm yükümlüklüklerini eksiksiz olarak yerine getirdikleri ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMALARI : Davalı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından davacının temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmakta olup, davacı ve diğer davalı tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Tarafların temyiz istemlerinin REDDİNE,
2. Davanın kısmen kabulü, kısmen reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26/04/2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.