Danıştay Kararı 10. Daire 2020/631 E. 2020/6508 K. 17.12.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2020/631 E.  ,  2020/6508 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2020/631
Karar No : 2020/6508

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Üniversitesi Rektörlüğü
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : …. İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, davacı tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan aday olarak isminin Mesleki Yeterlilik Kurumuna iletilmesi amacıyla yapılan başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; ilgili mevzuat hükümleri uyarınca, A1, A2 ve A3 şeklinde düzenlenen yeterlilik birimlerinin ilgili kuruluş tarafından birleştirilebileceği görülmekle birlikte, sınavların bölüm bazında birleştirilebilmesinin farklı kuruluşlar tarafından yapılabilmesine olanak bulunmadığı, ancak aynı kuruluş tarafından yapılan sınavlarda başarısız olunan bölüm için bir yıl içerisinde yine aynı kuruluş tarafından yapılacak olan sınava girilerek başarılı olunması halinde bölüm bazında birleştirmenin yapılabileceği, olayda ise, davacı tarafından Anadolu Üniversitesi’nde girerek başarılı olduğu A2/P1 bölümü ile başka bir kuruluş olan Sakarya Üniversitesi’nce yapılan sınava girerek başarılı olduğu A2/T1 bölümünün birleştirilerek işlem tesis edilmesi yolunda talepte bulunulduğunun görüldüğü, farklı kuruluşlarca bölüm bazında birleştirme yapılabilmesine olanak bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, mevzuatta başarısız olunan bölümden bir yıl içerisinde tekrar sınava girilebileceği düzenlenmesi bulunmasına rağmen hangi yetkilendirme kuruluşunda sınava girileceğinine ilişkin düzenleme bulunmadığı, her iki yetkilendirme kuruluşunca, iş ve meslek danışmanlığı ulusal yeterliliğine bağlı olarak sınav yapıldığı, sınav sorularının konu içeriği, soru sayıları ve belge alabilmek için sınavda başarı ölçütü konularında ulusal yeterliliğin dikkate alındığı, birleştirme işlemi için birim bazında her iki bölümden başarısız olunması gerektiği, bir yıl içerisinde başarısız olduğu bölümden tekrar sınava girerek başarılı olduğu, bu nedenle İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, A2/T1 bölümüne yapılan sınav başvurusunun belge almak için yeterli olmayacağı, A2/T1 ve A2/P1 sınavlarına başvuru yapmasının gerekli olduğu, davacı hakkında gerçekleştirilen işlemlerin tamamen mevzuatta yer alan esaslar çerçevesinde yapıldığı, bu nedenle davacının temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/12/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.