Danıştay Kararı 10. Daire 2020/2111 E. 2020/4763 K. 11.11.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2020/2111 E.  ,  2020/4763 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2020/2111
Karar No : 2020/4763

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
…Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi mezunu olan ve öğrenimi boyunca öğrenim kredisinden faydalanan davacı tarafından, öğrenim kredisinin 3713 sayılı Kanun’un 21. maddesi uyarınca karşılıksız bursa dönüştürülmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve …sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacı tarafından öğrenim süresi içinde 3713 sayılı Kanun hükmünden faydalanmak için başvuruda bulunulmadığı, öncelik belgesinin süresinde davalı idareye sunulmadığı, öğrenim süresinin tamamlanmasından yaklaşık 2 yıl sonra öğrenci olduğu dönemde faydalandığı öğrenim kredisinin bursa çevrilmesi yönünde talepte bulunulduğunun anlaşılması nedeniyle davacının isteminin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından, köyünün terör nedeniyle boşaltıldığı bu nedenle aldığı öğrenim kredisinin bursa çevrilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI: Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :

MADDİ OLAY :
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi mezunu olan davacı tarafından, 16/02/2015 tarihli başvuru ile 2009-2013 yılları arasında davalı kurumdan aldığı öğrenim kredisinin 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21.maddesinin (ı) bendi kapsamında karşılıksız bursa çevrilmesi talebinde bulunulmuştur.
Davalı İdare tarafından, başvuru tarihinde öncelik belgesinin sunulmadığı, davacıya bağlanan öğrenim kredisinin sonradan karşılıksız bursa çevrilmesinin mümkün olmadığı belirtilerek davacının başvurunun reddedilmesi üzerine bakılan dava açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:
Dava konusu işlemin tesis edildiği yürürlükte olan 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21. maddesinin (ı) bendinde; terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrencilere ve ölenlerin çocuklarına yüksek öğrenimleri süresince Devletçe karşılıksız burs verileceği, hükme bağlanmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava konusu olayda, davacının yaşadığı Hakkari ili, … Köyü’nün 1995 yılında terör nedeniyle boşaltıldığı, davacının 2009 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde eğitimine başladığı, eğitim gördüğü 2009-2013 yıllarında davalı İdareden öğrenim kredisi aldığı, mezun olduktan sonra 16/02/2015 tarihinde davalı İdareye başvurarak 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21. maddesinin (ı) bendinden yararlanmak suretiyle aldığı öğrenim kredisinin karşılıksız bursa çevrilmesi yönünde talepte bulunduğu anlaşılmaktadır.
Dava konusu uyuşmazlığın dayanağı olan 3713 sayılı Kanun’un 21. maddesinin (ı) bendi, 5532 sayılı Kanunun 15. maddesi ile düzenlenmiş olup, söz konusu değişiklik 29/06/2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
İdare Mahkemesince, davacının ilk başvurusunda 3713 sayılı Kanun kapsamında karşılıksız burstan yararlanma talebinin bulunmadığı ve eğitim-öğretim süresini bitmesinden 2 yıl sonra davalı idareye başvurduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmişse de, söz konusu Kanun hükmünde başvuru süresine ilişkin bir sınırlamaya yer verilmediği görülmektedir.
Bu durumda, davacının öğrenim kredisinin karşılıksız bursa çevrilmesini her zaman talep edebileceği, ilk müracaatında hak sahibi olduğunu belirtmemiş olmasının daha sonra yeniden başvurmasına engel teşkil etmeyeceği, aksi yönde bir yorumun, aynı durumda olmasına rağmen ilk başvurularında belgelerini ibraz ederek karşılıksız burs alanlar ile daha sonraki başvurularında ibraz ederek hak talebinde bulunanlar arasında eşitsizliğe neden olacağı anlaşıldığından, yaşadığı köy 1995 yılında terör nedeniyle boşaltılan ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra öğrenim kredisi aldığı görülen davacının öğrenim kredisinin karşılıksız bursa çevrilmesine yönelik başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerekirken, davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.Davacının temyiz isteminin kabulüne,
2. Davanın reddine ilişkin temyize konu … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.