Danıştay Kararı 10. Daire 2019/7801 E. 2020/5453 K. 25.11.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2019/7801 E.  ,  2020/5453 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/7801
Karar No : 2020/5453

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, özel güvenlik görevlisi olarak çalışmakta iken, hakkında PKK/KCK terör örgütü ile irtibatlı ve iltisaklı olduğunun değerlendirildiği iddiasıyla, davalı idarece yapılan güvenlik ve arşiv araştırması neticesinde, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle, özel güvenlik belgesinin ve çalışma izninin iptaline yönelik tesis edilen Diyarbakır İl Özel Güvenlik Komisyonunun … tarih ve … sayılı işleminin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacı hakkında, İl Emniyet Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı yazısıyla bildirilen İstihbarat Şube Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı yazısının imha edilmiş olduğunun bildirildiği, ayrıca davacının babası ….’ye ait olan ve güvenlik kuvvetlerine yapılan 25/09/2014 tarihli saldırıda kullanıldığı belirtilen … plakalı aracın her ne kadar ototest evrakında davacının parmak izine rastlanmışsa da, anılan aracın Diyarbakır 6. Noterliğinin 08/09/2014 tarihli araç satış sözleşmesi ile devredildiği nazara alınarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca konu hakkında yürütülen … sayılı soruşturmada davacı lehine ek kovuşturmaya yer olmadığına yönelik karar verildiği, imha edilen … tarih ve … sayılı davacı hakkındaki istihbarat kaydının mezkur araca yönelik olabileceği ihtimalinin birlikte değerlendirilmesi sonucu, evrensel hukuk ilkelerinden olan “Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi (In Dubio Pro Reo)” kapsamında davacının güvenlik soruşturmasının olumsuz olarak değerlendirilemeyeceği, davacının terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve gruplara iltisakı veya irtibatı bulunduğunu ortaya koyan hukuken kabul edilebilir somut bir tespitin de davalı idarece ortaya konulamadığı anlaşıldığından, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu … İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 11. maddesinde terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve gruplara iltisakı veya irtibatı olduğu tespit edilen kişilerin özel güvenlik alanında faaliyet gösteren şirket veya birimlerde çalışamayacaklarının hüküm altına alındığı, davacı hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında PKK/KCK terör örgütü ile irtibatlı/iltisaklı olduğunun değerlendirildiği, güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğu, dava konusu işlemin yasal mevzuata ve hukuka uygun olduğu ileri sürülerek, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmiştir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından, hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verildiği, buna rağmen davalı idarece, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığı iddiasıyla özel güvenlik belgesinin iptal etmesinin hukuka aykırı olduğu savunulmuştur.

DANIŞTAY_TETKİK_HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin iptaline ilişkin … İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, artan posta ücretinin istemi halinde davalı idareye iadesine, 25/11/2020 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.