Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2019/7174 E. , 2022/5974 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/7174
Karar No : 2022/5974
KARARIN DÜZELTİLMESİNİ
İSTEYEN (DAVALI) : … Bakanlığı / ANKARA
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …
KARARIN DÜZELTİLMESİNİ
İSTEYEN DAVALI YANINDA
MÜDAHİL : … Enerji Üretim A.Ş.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Odası
VEKİLİ : Av. …
İSTEMLERİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına dair Danıştay Onuncu Dairesinin 10/10/2017 tarih ve E:2016/14080, K:2017/4023 sayılı kararının; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, Antalya ili, Merkez ilçesi, … ve … (…) Köyleri sınırları içerisinde yer alan 11,2058 hektar yüzölçümlü, …, …, …, …, …ve …parsel sayılı taşınmazların, üzerinde “doğalgaz yakıtlı termik kombine çevrim ünitesi” yapılması için 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca tarım dışı amaçla kullanımının uygun görülmesine ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla, alternatif alan değerlendirmesinin yapıldığı, kamu yararı kararının ve Toprak Koruma Kurulu’nun uygun görüşünün bulunduğu, dolayısıyla bir tarım arazisinin tarım dışı amaçla kullanımına yönelik olarak 5403 sayılı Kanun’un 13. maddesinde öngörülen koşulların somut olayda gerçekleştiği, davalı idarece Antalya ili, Merkez ilçesi, …ve …(…) Köyleri sınırları içinde bulunan …, …, …, …, …ve …parsel numaralı ve 11,2058 hektar yüzölçümlü taşınmazların “doğalgaz yakıtlı termik kombine çevrim ünitesi” kurulması için tarım dışı amaçla kullanımına izin verilmesine ilişkin olarak tesis edilen … tarih ve …sayılı işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Daire kararının özeti: Davacının temyiz başvurusu üzerine Danıştay Onuncu Dairesince, hukuka aykırı bulunan kararın bozulmasına karar verilmiştir.
KARAR_DÜZELTME
TALEP_EDENLERİN_İDDİALARI :
Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin 5403 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak tesis edildiği ileri sürülmektedir.
Davalı idare yanında müdahil tarafından, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını gerektirir bir durum bulunmadığı, 5403 sayılı Kanun’da aranan şartların yerine getirildiği, alternatif alan bulunmadığı, kamu yararı olduğuna ilişkin kararın alındığı, eski hale getirme işlemi yapılmasını gerektirir bir durum bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Karar düzeltme istemlerinin kabulü ile Mahkeme kararının onanmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Kararın düzeltilmesi dilekçelerinde ileri sürülen nedenler, 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi hükmüne uygun bulunduğundan, karar düzeltme istemlerinin kabulü ile Danıştay Onuncu Dairesinin 10/10/2017 tarih ve E:2016/14080, K:2017/4023 sayılı kararı kaldırılarak, davacının temyiz istemi yeniden incelendi:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin REDDİNE,
2. Davanın reddine ilişkin … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA, 13/12/2022 tarihinde oy çokluğuyla kesin olarak karar verildi.
(X)-KARŞI OY :
Danıştay dava daireleri ile İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurullarının temyiz üzerine verilen kararları hakkında, ancak 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmaya devam edilen) 54. maddesinde yazılı nedenlerle kararın düzeltilmesi istenebilir. Kararın düzeltilmesi dilekçelerinde öne sürülen hususlar ise, anılan maddede yazılı nedenlerden hiçbirine uymamaktadır.
Bu itibarla, kararın düzeltilmesi istemlerinin reddi gerektiği oyuyla aksi yöndeki Daire kararına katılmıyoruz.