Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2018/3971 E. , 2022/6190 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2018/3971
Karar No : 2022/6190
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACILAR) : 1- … Başkanlığı
2- … Başkanlığı
VEKİLLERİ : Av. …
DAVALI YANINDA MÜDAHİL : … Toplu İşyeri
Yapı Kooperatifi
VEKİLLERİ : Av. …
Av. …
İSTEMİN_KONUSU : Davacılar tarafından; Toplu Konut İdaresi Başkanlığının, Bursa ili, Karacabey ilçesi, … köylerinde yaklaşık 223 hektar alanda, küçük ölçekli KOBİ yapısındaki esnaf ve sanatkarlara yönelik sanayi sitesi yapılabilmesi için izin verilmesi yolundaki talebinin kabulüne ilişkin … tarih ve … sayılı … Kurulu kararının iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … İdare Mahkemesince Danıştay Onuncu Dairesinin 30/12/2015 tarih ve E:2013/6923, K:2015/6340 sayılı kısmen bozma kararına uyularak dava konusu işlemin davacı Bursa Barosu Başkanlığı yönünden de iptali yolunda verilen …. tarih ve E:…, K:…. sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından; davacı Baronun görülmekte olan davayı açmakta hukuki menfaatinin bulunmadığı, bu nedenle davanın ehliyet yönünden reddi gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı Bursa Barosu tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1. fıkrasında yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Anılan Kanun’un 50. maddesinin 4. fıkrasında, “Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesi, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılır.” hükmü bulunmaktadır.
Bu durumda, mahkeme kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde, mahkemelerce bozmaya ilişkin kararlar üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvuruları, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebilecektir.
Temyiz istemine konu kararın Danıştay Onuncu Dairesi’nin 30/12/2015 tarih ve E:2013/6923, K:2015/6340 sayılı bozma kararına uyularak verildiği anlaşıldığından, davalı idarenin temyiz dilekçesinde ileri sürdüğü temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin REDDİNE,
2. Dava konusu işlemin davacı … Barosu Başkanlığı yönünden de iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20/12/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.