Danıştay Kararı 10. Daire 2017/793 E. 2020/4425 K. 03.11.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2017/793 E.  ,  2020/4425 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2017/793
Karar No : 2020/4425

KARARIN DÜZELTİLMESİNİ
İSTEYEN (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının onanmasına dair Danıştay Onuncu Dairesi’nin 30/09/2016 tarih ve E:2016/11493, K:2016/3561 sayılı kararının; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … sosyal evlerinde genel kadın olarak çalışan davacının çalışma izninin iptaline ilişkin, Adana ili, Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu Başkanlığı’nın … tarih ve …nolu kararın iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:.., K:… sayılı kararıyla, halen … ili sosyal evlerinde genel kadın olarak çalışmakta olan davacı hakkında, Tüzüğün 20. maddesi uyarınca fuhşu sanat edinip edinmediği ve tekrar namuslu bir hayata dönme olanağı bulunup bulunmadığı etraflıca araştırılmak suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu kararı olmaksızın hayalı giriş ve nakil işlemleri yapıldığı gerekçesiyle çalışma izninin iptal edilesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Daire kararının özeti: Davalının temyiz başvurusu üzerine Danıştay Onuncu Dairesince, temyize konu karar hukuk ve usule uygun bulunmuş ve kararın onanmasına karar verilmiştir.

KARAR_DÜZELTME
TALEP_EDENİN_İDDİALARI :Davalı idare tarafından, davacı hakkında … İli … İlçesi sosyal evlerinde 17/12/2012- 12/12/2013 tarihleri arasında Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu kararı olmaksızın hayali giriş ve nakil işlemleri yapıldığı bu nedenle tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek Danıştay Onuncu Dairesince verilen kararın düzeltilmesi istenilmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY_TETKİK_HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Karar düzeltme isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Kararın düzeltilmesi dilekçesinde ileri sürülen nedenler, 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi hükmüne uygun bulunduğundan, karar düzeltme isteminin kabulü ile Danıştay Onuncu Dairesinin 30/09/2016 tarih ve E:2016/11493, K:2016/3561 sayılı kararı kaldırılarak uyuşmazlık yeniden incelendi:

İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
… ili … ilçesi sosyal evinde 17/12/2012- 12/12/2013 tarihleri arasında toplam 70 genel kadınla ilgili Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu kararı olmaksızın hayali ve usulsüz giriş ve nakil işlemleri yapıldığı, … ili sosyal evlerinde genel kadın olarak çalışmakta olan davacının da bu 70 kişinin içinde yer aldığı gerekçesiyle, Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu Başkanlığı’nın … tarih ve …sayılı işlemi ile davacının çalışma izninin iptal edilmesi üzerine bakılan dava açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununa dayanılarak yürürlüğe konulan Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünün “Tespit” başlıklı 20. maddesinde; “Mükerreren ve bir çok erkeklerle münasebette bulunması dolayısiyle bir kadının fuhşu sanat edindiğinden şüphe edilir ve hakkında gizli ve etraflıca yapılan inceleme ile elde edilen müspet delillerle kendisinin 15 inci maddede yazılı genel kadınlar vasıflarını haiz olduğu meydana çıkarılırsa, evvela bu kadını fuhşa sürükleyen sebepler komisyonca araştırılır ve kendisinin tekrar namuslu bir hayata dönmesini sağlıyacak tedbirler düşünülür. Bu tedbirlerin faide vermediği hallerde bu kadın hakkında 21. maddedeki şartlar varsa Genel Kadınlar hakkındaki hükümler, bu şartlar yoksa 23. maddede yazılı sağlık tedbirlerine dair hükümler uygulanır. Bir kadın hakkında bu hükümlerin uygulanması Komisyon kararına bağlıdır.” hükmüne, “Tescil şartları” başlıklı 21. maddesinde; “Komisyonca bir kadının genel kadın olarak tesciline karar verilebilmesi için, aşağıdaki şartların bulunması lazımdır: a) Fuhşu kendisine sanat edinmek veya 20. madde gereğince hakkında komisyonca karar verilmiş olmak, b) 21 yaşını bitirmiş olmak, c) Yabancı tabiiyetinde bulunmamak, d) Tabiiyetsiz olmamak.” hükmüne, “Tescil” başlıklı 22. Maddesinde de; “Genel kadın olarak tescili gerekeceği komisyon tarafından 20 nci maddeye göre yapılan inceleme ile anlaşılan kadınların her biri için ekli örneğe göre (Sicil kartonu) tertip edilip numaralanır ve bu kartona kadınların bir fotoğrafı yapıştırılıp adları, soyadları, yaşları, doğdukları, ikamet ettikleri ve fuhuş yapacakları yerler kaydolunur. Bu kartonlar, komisyonca uygun görülen bir yerde saklanır. Kadınların nüfus hüviyet cüzdanları da makbuz karşılığında alınarak kartona eklenir. Bu suretle kaydedilen genel kadınların ellerine sicil kartonunun numarasını gösteren, ekli örneğine uygun bir (Hüviyet muayene cüzdanı) verilir. Bu cüzdanda, sahibinin kim olduğunu gösteren bilgilerden başka, sicil kartonundakinin aynı olan bir fotoğrafı ve yılın her ayına mahsus birer sahife üzerine haftada iki defa yapılacak muayenelerin kaydına mahsus haneleri gösteren bir kısım bulunur. Bu cüzdanlar her yıl değiştirilir.” hükümlerine yer verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava dosyasının incelenmesinden; Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu İzmir Bölge Başkanlığının … tarih ve … sayılı yazısıyla Başmüfettişlerce yürütülen soruşturma neticesinde … İli, … İlçesi genel evine 17/12/2012 – 12/12/2013 tarihleri arasında, …ili sosyal evlerinde genel kadın olarak çalışan davacının da aralarında bulunduğu toplam 70 genel kadının, Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyon Kararı olmaksızın hayali karar sayısı, tarih ve sıra sayısı verilerek usulsuz olarak giriş ve nakil işlemlerinin yapıldığının tespit edildiği, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün … tarih ve …sayılı yazısı ile de gereğinin yapılmak üzere ilgili valiliklere bildirilmesi üzerine, Adana ili Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu tarafından davacının çalışma izninin iptal edildiği anlaşılmaktadır.
Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünün “Tespit” başlıklı 20. maddesinde yer alan, ilgililerin fuhşu sanat edinip edinmediği ve tekrar namuslu bir hayata dönme olanağı bulunup bulunmadığı hususları etraflıca araştırılmak suretiyle bir karar verilmesi gerektiğine ilişkin hüküm ilk defa genel kadın vasfının kazanılması ve genel kadın olarak tesciline karar verilebilmesi için araştırma yapılmasını öngördüğü, oysa davacının da aralarında bulunduğu 70 genel kadın yönünden bu maddenin uygulanmasına olanak bulunmadığı, olayda Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyon Kararı olmaksızın hayali karar sayısı, tarih ve sıra sayısı verilerek usulsuz olarak giriş-çıkış (nakil) işlemlerinin yapıldığının tespit edildiği, dolayısıyla ortada usulsüz işlemlere dayalı bir giriş-çıkış (nakil) işleminin söz konusu olduğu tartışmasızdır.
Bu durumda, yukarıda yer verilen Tüzük hükümleri uyarınca bir kadının Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu kararı olmaksızın usulsüz nakil işlemi ile genel kadın olarak çalışamayacağı açık olduğundan ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, davacının da aralarında bulunduğu toplam 70 genel kadının komisyon kararı olmaksızın usulsüz olarak giriş ve nakil işlemleri yapılarak, bilgisayar ortamında genel kadın takip projesine veri girişinin yapıldığı tespit edildiğinden, sahte giriş ve nakil işlemlerine dayalı olarak davacıya verilen çalışma izninin iptaline ilişkin tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık, aksi yönde verilen Mahkeme kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin kabulüne,
2. Dava konusu işlemin iptaline ilişkin, … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 03/11/2020 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

(X)-KARŞI OY :

Karar düzeltme talebinin reddi gerektiği görüşüyle aksi yöndeki çoğunluk kararına katılmıyorum.