Danıştay Kararı 10. Daire 2017/1032 E. 2017/3512 K. 05.07.2017 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2017/1032 E.  ,  2017/3512 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2017/1032
Karar No : 2017/3512

Davacılar : 1- … Çevre Koruma Derneği
2- … Barosu
3- … Çevre Koruma Derneği
4- … Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi
5- … Çevre Dostları Derneği
6- … Çevre Koruma Derneği
7- … Tabip Odası
8- … Sulama Kooperatifi
9- … Üreticileri Birliği
10- … Ziraat Odası
11- … Koruma Derneği
12- … Birliği
13- … Odası
Vekilleri : Av. …, Av. …
Davalı : Bakanlar Kurulu
Davanın_Özeti : 12/12/2016 tarihli ve 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesi 2. fıkrasının iptali istenilmektedir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Dava dilekçesinin reddedilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince 2577 sayılı Kanun’un 14. maddesi uyarınca hazırlanan Tetkik Hakiminin raporu ve sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14. maddesinin 3. fıkrasında, dilekçelerin Danıştayda Daire Başkanının görevlendireceği bir tetkik hakimi, idare ve vergi mahkemelerinde ise mahkeme başkanı veya görevlendireceği bir üye tarafından, görev ve yetki, idari merci tecavüzü, ehliyet, idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olup olmadığı, süre aşımı, husumet ve 3 ve 5. maddelere uygun olup olmadıkları yönlerinden sırasıyla inceleneceği; 15. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinde ise, otuz gün içinde 3 ve 5. maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği; 3. maddesinde, idari davaların, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılacağı; dilekçelerde tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya ünvanları ve adreslerinin, davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan işlemin yazılı bildirim tarihinin gösterileceği; 5. maddesinin 2. fıkrasında birden fazla şahsın müşterek dilekçe ile dava açabilmesi için davacıların hak veya menfaatlerinde iştirak bulunması ve davaya yol açan maddi olay veya hukuki sebeplerin aynı olması gerektiği; 7. maddesinin 1. fıkrasında; dava açma süresinin, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gün olduğu, aynı maddenin 4. fıkrasında ise; ilanı gereken düzenleyici işlemlerde dava süresinin, ilan tarihini izleyen günden itibaren başlayacağı, ancak bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililerin, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilecekleri kurala bağlanmıştır.
İptal davalarında iptali istenilen düzenlemeye yönelik olarak dava dilekçesinde menfaat ilgisinin ve hukuka aykırılık sebeplerinin gösterilmiş olması gerekmektedir. Dilekçede istemin açık, tereddüte mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması, her bir madde veya kısım ile menfaat ilgisi kurulması ve hukuka aykırılık sebeplerinin ortaya konulması gerekmektedir.
Dava dilekçesinin incelenmesinden, aralarında dernek, kooperatif ve birliklerin de bulunduğu davacılar tarafından, dernek, kooperatif ve birliklerin kararın iptali istenen kısmı ile menfaat ilgisini ortaya koyma bakımından tüzüklerini dava dilekçesi ekinde dosyaya ibraz etmedikleri, … Çevre Koruma Derneği adına “şehre termik santrallerin yapılmaması” ile sınırlı olarak vekalet verilmesi yönünde alınan karara dayanılarak düzenlenen vekaletnameyle dava açıldığı, dernek, kooperatif ve birliklerin faaliyette bulundukları coğrafi sınırların açıkça dava dilekçesinde gösterilmediği anlaşılmıştır.
Bu durumda, yukarıda belirtilen eksikliklerin tamamlanmasını teminen dava dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekmiştir. Yenilenecek dilekçede Başbakanlık ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının davalı olarak gösterilmesi ve dilekçenin taraf sayısından bir fazla şekilde düzenleneceği hususuna dikkat edileceği de açıktır.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 15. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi uyarınca, bu kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde, yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak yeniden dava açmakta serbest olunmak üzere DAVA DİLEKÇESİNİN REDDİNE, aynı Kanun’un 15. maddesinin 5. fıkrasına göre dilekçenin reddi üzerine yeniden verilecek dilekçede de aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddedileceğinin duyurulmasına, 05/07/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.