Danıştay Kararı 10. Daire 2016/1733 E. 2020/4800 K. 11.11.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2016/1733 E.  ,  2020/4800 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/1733
Karar No : 2020/4800

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı / …
VEKİLİ : 1. Hukuk Müşaviri Yrd. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı dava konusu işlemin iptaline ilişkin kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Gürcistan uyruklu olan davacı tarafından, Türk vatandaşlığını kazanma istemiyle 04/04/2014 tarihinde yapılan başvurunun 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 11. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımadığından bahisle reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; uyuşmazlık konusu olayda; Türk vatandaşlığını kazanma istemiyle başvuran davacı hakkında … İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan tahkikat neticesinde, davacının 05/06/2010-29/11/2010 tarihleri arasında 177 gün ikametsiz olarak ülkemizde bulunduğunun, 24/01/2011-01/02/2011 tarihleri arasında 8 gün, 12/06/2012-22/06/2012 tarihleri arasında 10 gün, 31/07/2012-10/10/2012 tarihleri arasında 72 gün yurt dışında kaldığının tespit edildiği, diğer yandan davacının 25/02/1996 yılında Türkiye’de doğduğu, ilk ve ortaokul öğrenimini Türkiye’de tamamladığı, halen lise öğrenimine Türkiye’de devam ettiği, annesinin 2009 yılında Türk vatandaşlığını kazandığı ve 19/08/2014 tarihinde Türk vatandaşı ile evlendiğinin görüldüğü, konu ile mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancının başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etme şartını yerine getirmesi gerektiği açık ise de; davacının izinsiz olarak ülkemizde kalmasının … İlköğretim Okulunda öğrenimine de devam ettiği hususu da göz önüne alındığında Türkiye’de ikamet etmediği sonucunu doğurmayacağı, diğer yurt dışında geçirdiği sürelerin tarihlerine bakıldığında ise genelde ara dönemde ve yaz döneminde eğitim öğrenime ara verildiği dönemlere rastladığı, belli aralıklar ile yurt dışına çıkmasının Türkiye’de ikametini kesintiye uğrattığı şeklinde yorumlanamayacağı kanaatine ulaşıldığından, davacının Türk vatandaşlığını kazanma istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI: Davalı idare tarafından, davacının vatandaşlık başvuru tarihinden itibaren geriye doğru kesintisiz 5 yıl süre ile Türkiye’de yaşama şartını yerine getirmediğinden dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu, bu nedenle Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI: Davacı tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile sonucu itibariyle usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının gerekçesi değiştirilerek onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
5901 Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun “Başvuru için aranan şartlar” başlıklı 11. maddesinde,
“(1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;
a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,
c) Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,
ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,
d) İyi ahlak sahibi olmak,
e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,
f) Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,
g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartları aranır. ” hükmü bulunmaktadır.
Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin “Yabancının ikameti ve ikamet sürelerinin hesaplanması” başlıklı 71. maddesinin 1. fıkrasında, Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı için ikamet sürelerinin geçerliliği ve hesaplanmasında aşağıdaki esaslara göre işlem yapılacağı belirtildikten sonra, (d) bendinde; Türk vatandaşlığının kazanılmasında kabul edilmeyen ikamet nedenleri ile Türkiye’de bulunan kişinin sonradan geçerli sayılan bir nedenle ikamete bağlanması halinde önceki ikamet sürelerinin de hesaba katılacağı kuralına yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacının Türk vatandaşlığına alınma başvurusunun yapıldığı 04/04/2014 tarihinde, “TC vatandaşı annesi yanında” 29/11/2012-09/10/2015 tarihleri arasında geçerli ikamet tezkeresi ile Türkiye’de ikamet ettiği görülmektedir.
Bu tespitler ışığında, anılan Yönetmelik hükmü uyarınca, davacının, “Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek” şartını yerine getirdiği anlaşıldığından, Türk vatandaşlığı kazanma istemiyle yapılan başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.
Bu durumda, sonucu itibarıyla usul ve hukuka uygun olan dava konusu işlemin iptali yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararının yukarıda belirtilen gerekçeyle onanması gerekmektedir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2.Dava konusu işlemin iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının, yukarıda belirtilen gerekçeyle ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/11/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.