Danıştay Kararı 10. Daire 2016/14905 E. 2020/5409 K. 25.11.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2016/14905 E.  ,  2020/5409 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/14905
Karar No : 2020/5409

TEMYİZ EDEN (DAVACILAR) :
1- …

6- …
VEKİLLERİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü / …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Özbekistan vatandaşı davacılar tarafından, haklarında tesis edilen … tarih ve … sayılı “G-Yurda Giriş Yasağı” ve “087-Genel Güvenlik” açıklamalı işlemlerin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; EGM İnterpol-Europol Daire Başkanlığının … tarih ve … sayılı yazısı ile davacıların çatışma bölgelerinde seyahat ettiklerinin bildirildiği dikkate alındığında; davacılar hakkında istihbarat birimlerinin raporları uyarınca hükümranlık yetkisi dahilinde tesis olunduğu anlaşılan dava konusu işlemde ulusal ve uluslararası metinlere aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı vekili tarafından, müvekkillerinin 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 9. maddesinde sayılan kamu düzenini bozacak somut ya da soyut menfi bir eylemlerinin söz konusu olmadığı, herhangi bir adli olaya karışmadıkları, ayrıca müvekkillerinin Özbekistan’daki mevcut yönetimin baskıları sonucunda Türkiye’ye geldikleri ve haklarındaki tahdit kayıtlarının Özbek yetkilileri tarafından paylaşılan istihbarat neticesinde gerçeğe aykırı şekilde ihdas edildiği, öte yandan ülkelerine gönderilmeleri durumunda yaşamlarının tehlikeye düşeceği belirtilerek dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, G-87 (Genel Güvenlik) tahdit kodunun 6458 sayılı Kanun’un 9. maddesi uyarınca kamu düzeni veya güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancılar hakkında Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmasında esas alınan veri girişi kodu olduğu belirtilerek davacılar hakkında EGM İnterpol-Europol Daire Başkanlığının yazısı uyarınca genel güvenlik nedeniyle yurda giriş yasağı kararı alınmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıların temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25/11/2020 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

(X)_KARŞI OY :

Dava; Özbekistan vatandaşı davacılar tarafından, haklarında tesis edilen … tarih ve … sayılı “G-Yurda Giriş Yasağı” ve “087-Genel Güvenlik” açıklamalı işlemlerin iptali istemiyle açılmıştır.
İşlem tarihindeki haliyle 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 9. maddesinin 1. fıkrasında, “Genel Müdürlük, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, Türkiye dışında olup da kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.”hükmü yer almaktadır.
Uyuşmazlıkta; davacılar hakkında yurda giriş yasağı kararı alınmasına dayanak olarak gösterilen EGM İnterpol-Europol Daire Başkanlığının … tarih ve … sayılı yazısı incelendiğinde; davacıların kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından Türkiye’ye girmelerinde sakınca olduğuna yönelik olarak somut herhangi bir tespite yer verilmediği gibi isnat edilen suçlamaya ilişkin olarak davacılar hakkında ceza soruşturması veya kovuşturması olduğuna yönelik dava dosyası içerisinde herhangi bir bilgi ve belgenin yer almadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde; davacıların yurda girişlerinin yasaklanması yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığından, davacıların isteminin kabulü ile temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği oyuyla aksi yöndeki Daire kararına katılmıyoruz.