Danıştay Kararı 10. Daire 2016/1368 E. 2020/6792 K. 22.12.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2016/1368 E.  ,  2020/6792 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/1368
Karar No : 2020/6792

KARARIN DÜZELTİLMESİNİ
İSTEYEN (DAVACI) : … Odası … Şubesi
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) … Üniversitesi / …
VEKİLİ : Av. … / Aynı yerde

İSTEMİN ÖZETİ : Danıştay Onuncu Dairesince verilen 18/11/2015 tarih ve E:2012/6267, K:2015/5047 sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesine karar verilmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN_ÖZETİ : Davalı idare tarafından davacının karar düzeltme isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanun’un 54. maddesinde öngörülen nedenler bulunmadığından, kararın düzeltilmesi isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, gereği görüşüldü:
Danıştay dava daireleri ile İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurullarının temyiz üzerine verilen kararları hakkında, ancak 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmaya devam edilen) 54. maddesinde yazılı nedenlerle kararın düzeltilmesi istenebilir. Kararın düzeltilmesi dilekçesinde öne sürülen hususlar ise, anılan maddede yazılı nedenlerden hiçbirine uymamaktadır.
Bu nedenle, kararın düzeltilmesi isteminin reddine, 22/12/2020 tarihinde oy çokluğuyla, kesin olarak karar verildi.

(X) KARŞI OY :
Davacı tarafından açılan ve … İdare Mahkemesinin E. … sayılı dosyasında görülen bir başka davada davalı olan Kültür ve Turizm Bakanlığının … Üniversitesinin 08/03/2010 tarih ve Mi-2017-17 nolu teknik raporundan söz etmesi üzerine davacının bu raporun bir örneğini … Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünden istediği, bu başvurusunun Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü veya … Üniversitesi Rektörlüğünün değil, Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Dekanlığının 17/05/2010 tarihli ve 514 sayılı işlemiyle reddi üzerine, bu işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 1. maddesinde, bu Kanunun amacının demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemek olduğu; 2. maddesinde, bu Kanunun kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanacağı; 4. maddesinde, herkesin bilgi edinme hakkına sahip bulunduğu; 7. maddesinde, bilgi edinme başvurusunun, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olması gerektiği; 12. maddesinde, kurum ve kuruluşların, bilgi edinme başvurularıyla ilgili cevaplarını yazılı olarak veya elektronik ortamda başvuru sahibine bildireceği, başvurunun reddedilmesi hâlinde bu kararın gerekçesi ve buna karşı başvuru yollarının belirtileceği hususları hüküm altına alınmıştır.
Restorasyon projesi yapılan yer, tamamıyla kültür varlığı niteliğindedir ve korunması, kullanılması hem gerçek ve tüzel kişilerin hem de kamunun ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının sorumluluğundadır. Ayrıca, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’nun 2. maddesinin 2. fıkrasının (c) bendinde birliğin ve odaların kuruluş amaçları içinde yer alan “Meslek ve menfaatleriyle ilgili işlerde resmi makamlarla işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve tekliflerde bulunmak, meslekle ilgili bütün mevzuatı normları, fenni şartnameleri incelemek ve bunlar hakkındaki görüş ve düşünceleri ilgililere bildirmektir.” hükmü uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruşlarından olan davacının, idareler tarafından yapılan düzenlemelerin, idari işlem ve eylemlerin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla idari yargı mercilerinde dava açabilme ehliyeti de bulunmaktadır.
Bu durumda, istenilen raporun bir örneğinin kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan davacıya verilmesi, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereğidir.
Açıklanan nedenlerle davacı Oda Şubesinin karar düzeltme isteminin kabulüyle onama kararının kaldırılmasına ve İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesi gerektiği oyuyla Daire kararına katılmıyorum.