Danıştay Kararı 10. Daire 2015/561 E. 2020/4258 K. 27.10.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2015/561 E.  ,  2020/4258 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2015/561
Karar No : 2020/4258

TEMYİZ EDEN (DAVACI): … Deniz İnşaat Yangın Malzemeleri Makine Kimya Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ: Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI): … Bakanlığı
VEKİLİ: I. Huk. Müş. V. …

İSTEMİN_KONUSU: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…/…, K:…/… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından, denize ağ çekilmesi suretiyle oluşturulan yüzme bariyerlerinin kaldırılmasına ilişkin 10/07/2013 tarih ve 2013/1 sayılı Yüzme Alanları Komisyon kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…/…, K:…/… sayılı kararıyla; yüzme alanları ve plajların bulunduğu deniz alanlarında yaz sezonunda yoğun bir şekilde deniz aracı trafiği yaşanması sebebiyle, deniz trafiğinin düzenli yapılması ve denizde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla … Liman Başkanlığı idari sınırları içinde bulunan denize ağ germek suretiyle yüzme bariyeri çekilen bölgelerdeki kulvar/bariyerlerin kaldırılmasına yönelik Yüzme Alanları Komisyon Kararında ve bu karara dayanılarak tesis olunan … Liman Başkanlığı işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI: Davacı tarafından, Su Ürünleri Kanununa göre söz konusu bariyerlerin konulması için izne gerek olmadığı, yüzme bariyerlerinin deniz doğal yaşamına müdahale ettiği yönünde somut veri, rapor, inceleme bulunmadığı, yerinde herhangi bir gözlem yapılmadığı, bu bariyerlerin kaldırılmasının can emniyeti açısından sakıncalı olacağı, mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI: Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Davacının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…/…, K:…/… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27/10/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.