Danıştay Kararı 10. Daire 2015/4777 E. 2020/4792 K. 11.11.2020 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2015/4777 E.  ,  2020/4792 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2015/4777
Karar No : 2020/4792

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Gıda Çevre Bilimi Gözetmi ve Mühendislik Hizmetleri Turizm Tic. Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı / …
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …

İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün … tarih ve … sayılı yazısında belirtilen “Analizlerin 3 ay boyunca askıya alınması” ile aynı yaptırıma bağlı olarak … tarih ve … sayılı yazısında belirtilen Laboratuar Müdürünün validasyon/verifikasyon analiz çalışmalarının geriye dönük olarak kabul edilmemesine ilişkin işlemlerin, hukuka aykırı olduğu iddia edilerek iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; mevzuat uyarınca laboratuar müdürünün sadece laboratuvarın yönetilmesinden sorumlu olan personel olduğu, müdürün validasyon/verifikasyon analiz çalışmalarında görev alamayacağı, analizlerde görev alamayacak bir personelin yapmış olduğu analizlerde doğruluğun bir göstergesi olan validasyon/verifikasyon raporlarının da kabul edilmeyeceği, bu nedenle davacı şirketin analizlerin 3 ay boyunca askıya alınması ile laboratuar müdürünün validasyon/verifikasyon analiz çalışmalarının geriye dönük olarak kabul edilmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, laboratuar müdürünün analizlere katılamayacağına ilişkin bir düzenleme olmadığı, analizlerin 3 ay askıya alınmasının dayanaksız olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI :Davalı idare tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/11/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.