Danıştay Kararı 10. Daire 2013/4777 E. 2016/1569 K. 21.03.2016 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2013/4777 E.  ,  2016/1569 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2013/4777
Karar No : 2016/1569

Temyiz Eden (Davacı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili :

İstemin_Özeti Irak Devleti uyruğunda olan davacı tarafından, Türkiye’ye girişi yasak kişiler listesinden çıkarılması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … 3. İdare Mahkemesi’nce; davacının ilk defa 1992 yılında ülkemize giriş yaptığı, yurda giriş yaptığı tarih sonrasında kendisine çalışma izni verildiği, ayrıca adına ikamet tezkeresi düzenlendiği, daha sonra ikamet tezkeresinin ve çalışma izninin iptal edildiği, 1998 yılında Türkiye’ye girişi yasak kişiler listesine alındığı, dava konusu işleme esas olan başvuru ile bu kaydın kaldırılmasını talep ettiği, dosyada birer örneği bulunan belgelerden davacının Türkiye’de kaldığı süre zarfında 5683 sayılı Kanun’un 7. maddesindeki emredici hükümlere muhalefet edecek bir yaşam tarzı benimsediğinin görüldüğü, Türkiye’de bulunduğu süre zarfında Türk kanun, örf ve adetleriyle bağdaşmayacak davranışlar sergileyerek, huzur ve asayişi ihlal ettiği açık olan davacının, kendisine ikamet tezkeresi verilmeyecek kişilerden olduğu sonucuna varıldığı, bu nedenle Türkiye’ye girişi yasak kişiler listesinden çıkartılması isteminin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti :Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Düşüncesi :Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 17/2. maddesi uyarınca davacının duruşma istemi yerinde görülmeyerek işin esasına geçildi, gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, temyiz isteminin reddi ile … 3. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının ONANMASINA 21.3.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.