Danıştay Kararı 10. Daire 2013/3032 E. 2016/1568 K. 21.03.2016 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2013/3032 E.  ,  2016/1568 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2013/3032
Karar No : 2016/1568

Temyiz Eden (Davacı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili :
İstemin_Özeti : Irak, Lübnan ve Dominik vatandaşı olan davacı tarafından, hakkındaki ülkeye giriş yasağının kaldırılması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … 17. İdare Mahkemesince; yabancı uyruklu şahsın ikamet tezkeresinin iptali, sınır dışı edilmesi veya yurda girişinin yasaklanmasını gerektiren durumların mutlaka suç niteliği taşıması ve bunun yargı kararıyla belirlenmiş olması zorunluluğunun bulunmadığı, bu haliyle idareye tanınan takdir yetkisinin, yabancılar hukuku açısından dikkate alındığında, devletin hükümranlık haklarının doğal sonucu olduğu, tesis edilen işlemin kamu düzeninin korunması çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği; buna göre, yurda girişine veya yurtta kalmasına izin verilecek yabancılarla ilgili olarak 5683 sayılı Kanun uyarınca karar alma konusunda takdir yetkisi bulunan davalı idarece, davacının geçmişten günümüze durumuyla ilgili süreç ve davacı hakkındaki bilgiler güncellenerek yapılan değerlendirme sonucunda genel asayiş ve kamu düzeninin korunması amacıyla yurda giriş yasağının kaldırılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 17/2. maddesi uyarınca davacının duruşma istemi yerinde görülmeyerek işin esasına geçildi, gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, temyiz isteminin reddi ile … 17. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının ONANMASINA 21.3.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.