Danıştay Kararı 10. Daire 2012/237 E. 2015/6234 K. 24.12.2015 T.

Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2012/237 E.  ,  2015/6234 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2012/237
Karar No : 2015/6234

Davacı :
Vekili :
Davalı :
Vekili :
Davanın_Özeti : 25.11.2011 tarih ve 28123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinin (ğ) fıkrasının iptali istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Düşüncesi : Dava konusu düzenleyici işlem yürürlükten kaldırıldığından ve dava konusu edilen her hangi bir uygulama işlemi de bulunmadığından uyuşmazlık hakkında karar verilmesine yer olmadığı düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı :
Düşüncesi : Dava, 25.11.2011 tarih ve 28123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinin (ğ) fıkrasının iptali istemiyle açılmıştır.
13.6.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5596 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 10. maddesinde; gerçek ve tüzel kişilerin hayvan ıslahı, hayvan gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesine ilişkin kurulacak Birliklere, Bakanlığın teknik hizmetler, sağlık hizmetleri ve eğitim konusunda gerektiğinde aynî ve nakdî destek verebileceği, 33. maddesinde de analiz ve teşhis amacıyla laboratuvarlarda çalışan personelle ilgili Bakanlığın ilave eğitim şartı arayabileceği düzenlemesine yer verilmiştir.
8.6.2011 tarih ve 27958 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinin 1. fıkrasında; bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri üretiminin geliştirilmesi, tarım sektörünün geliştirilmesine ve tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik araştırmalar yapılması, gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliği, kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyoçeşitliliğin korunması, verimli kullanılmasının sağlanması, çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi, tanmsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi, tarımsal piyasaların düzenlenmesi gibi ana faaliyet konularının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak; gıda, tarım ve hayvancılığa yönelik genel politikaları belirlemek, uygulanmasını izlemek ve denetlemek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görevleri arasında sayılmış, 11. maddenin 1. fıkrasının (f) bendinde; çiftçi eğitimi, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi, (k) bendinde ise; görev alanına giren konularda ihtiyaç duyulacak her türlü eğitim faaliyetini düzenlemenin Bakanlığın hizmet birimi olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün görevleri arasında belirtilmiştir.
Dava konusu Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik’in “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinin (ğ) fıkrasında; “Serbest danışman: Bakanlıkça veya Bakanlık tarafından danışmanlık eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş olan; üniversite, meslek kuruluşları ve dernekler tarafından verilen yetkilendirme eğitimine katılmış, bitki koruma, tarla ve bahçe bitkileri bölümü mezunu ziraat mühendisleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel kuruluşlarda zirai mücadele hizmetlerinde en az üç yıl çalışmış diğer bölüm mezunu ziraat mühendisleri, teknisyen ve teknikerlerden eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara verilen unvanı ifade eder.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Dava konusu Yönetmeliğin dayanağı olan 5996 sayılı Yasada ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede; çiftçi eğitimi, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesi ile danışmanlık hizmetleri de dahil olmak üzere ihtiyaç duyulacak her türlü eğitim faaliyetini düzenleme yapma konusunda Bakanlığın yetkili olduğunun anlaşıldığı, ancak belirtilen hizmet alanında çalıştırılacakların eğitimi, sertifikalandırılması, eğitim merkezlerini yetkilendirebileceği, akredite edebileceği yolunda bir düzenleme bulunmadığından; Bakanlıkça akredite edilecek dernekler, üniversiteler ve meslek kuruluşlarınca verilecek eğitim sonunda hak kazanılacağı belirtilen serbest danışmanlık tanımında bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 25.11.2011 tarih ve 28123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinin (ğ) fıkrasının iptaline karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği görüşüldü.
Dava; 25.11.2011 tarih ve 28123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinin (ğ) fıkrasının iptali istemiyle açılmıştır.
3.12.2014 tarih ve 29194 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1.2.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik’in 30. maddesiyle, dava konusu Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu durumda, dava konusu Yönetmeliğin yürürlükten kalkması nedeniyle uygulanma olanağı kalmadığından ve herhangi bir uygulama işlemi de dava konusu edilmediğinden davanın konusunun kalmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, konusu kalmayan dava hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA, aşağıda dökümü yapılan … TL yargılama giderinin ve karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca …TL vekalet ücretinin davanın açılmasına sebep olan davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen 30 (otuz) gün içinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyizen başvurulabileceğinin taraflara duyurulmasına 24/12/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.