Danıştay Kararı 10. Daire 2009/245 E. 2009/7405 K. 06.07.2009 T.

10. Daire         2009/245 E.  ,  2009/7405 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2009/245
Karar No : 2009/7405

Temyiz Eden (Davalılar) : 1-Başbakanlık Dış Dicaret Müsteşarlığı – ANKARA
2-Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı – ANKARA
Karşı Taraf (Davacılar) : 1-…
2-…
Vekili : …
İstemin Özeti : … Denizcilik Ticaret ve San. A.Ş.’ye ait M/V “…” isimli geminin, Fransa’nın Port La Nouvelle Limanı’ndan aldığı buğday yüküyle tahliye limanı İzmit/Yarımca’ya seyri sırasında uluslararası sularda bulunduğu iddia olunan 1 adet fiberglas teknenin ithalinin uygun görülmesi isteminin reddine ilişkin Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığının 7.11.2007 tarih ve 43318 sayılı işlemi ile söz konusu tekneye Gümrük Kanunu’nun 177. maddesi uyarınca işlem yapılacağı yolundaki Gümrük Müsteşarlığı Antalya Gümrük ve Muhafaza Müdürlüğü’nün 13.11.2007 tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda; … İdare Mahkemesince, davalı idarelerden Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından, İthalat Rejim Kararı’nın 7. maddesi uyarınca, ülkemizde yerli üretimin bulunması ve ülke ekonomisinin korunması nedeniyle dava konusu teknenin ithalatının uygun görülmediği belirtilmiş ise de; İthalat Rejim Kararı uyarınca Dış Ticaret Müsteşarlığı’na tanınan takdir hakkının sınırsız ve mutlak olmadığı, İthalat Rejim Kararının 7. maddesinde, eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu(defolu) ve yatık(zamanla dayanıklılığını yitirmiş) malların ithalinin izne tabi olduğu belirtildiğinden, sürekli olarak gemi veya tekne ticareti yapmayan davacılar tarafından, 8.6.2007 tarihinde … Asliye Hukuk Mahkemesinden, ithalinin uygun görülmesini istedikleri teknenin, uluslararası sularda bulunduğuna yönelik deniz raporu almaları ve … Ticaret Mahkemesinin E:… D.İŞ sayılı dosyasında yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanan raporda, teknenin temiz, hasarsız ve yapım yılı olarak yeni bir tekne olduğunun belirtilmesi karşısında, dava konusu teknenin ithalinin uygun görülmesi isteminin reddine ilişkin işlemde ve bu işleme dayalı olarak söz konusu tekneye Gümrük Kanunu’nun 177. maddesi uyarınca işlem yapılacağı yolundaki işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemlerin iptali yolunda verilen kararın, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek temyizen incelenip bozulması davalı idarelerce istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçelerinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemlerin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince dosyanın tekemmül ettiği anlaşılmakla, yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeyerek, işin esasına geçilip, gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar, usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz istemlerinin reddi ile … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA, 6.7.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.