10. Daire 2006/880 E. , 2009/2855 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2006/880
Karar No: 2009/2855
Temyiz Eden (Davalı) : … Valiliği
Karşı Taraf (Davacılar) : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Sendikasının kuruluş başvurusunun geçersiz sayılmasına ilişkin … Valiliği’nin 21.4.2004 tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … İdare Mahkemesince; Anayasanın 51. maddesi ve 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 6. maddesi uyarınca işçi ve işverenlerin önceden izin almaksızın sendika veya üst kuruluş kurma hakkına sahip oldukları, 2821 sayılı Yasada belirtilen belgelerin ve sendika tüzüğünün ilgili valiliğe sunulması ile birlikte sendika veya üst kuruluşun tüzel kişilik kazanacağı, ancak tüzüğün ve yasada sayılan belgeler ile içerdikleri bilgilerin yasaya aykırılığının tespiti veya yasada öngörülen kuruluş şartlarının gerçekleşmediğinin anlaşılması halinde valiliğin veya ilgili bakanlıkların herbirinin sendika veya üst kuruluşun faaliyetinin durdurulması veya kapatılması için iş davalarına bakmakla görevli mahkemeye başvurabileceği; sendika veya üst kuruluşun tüzel kişilik kazanması aşamasında, valiliğin, sendika kuruluş başvurusunu kabul etmeme gibi bir yetki ve görevinin bulunmadığı, … Sendikasının, kuruluşuna ait dilekçenin 15.4.2004 tarihinde … Valiliğine verildiği, davalı idarece bu başvuru üzerine 2821 sayılı Yasada belirtilen bilgi ve belgeler tamamlattırılarak sendika kuruluş işlemi yapılması gerekirken, aksi yönde kuruluş başvurusunun geçersiz sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda verilen kararın, temyizen incelenip bozulması davalı idare tarafından istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar, usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA, 15.4.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.