Danıştay Kararı 10. Daire 2006/6336 E. 2009/7333 K. – T.

10. Daire         2006/6336 E.  ,  2009/7333 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2006/6336
Karar No: 2009/7333

Temyiz Eden (Davacı) :…
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : … Valiliği
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Dosyadaki bilgi ve belgelerden, Belediye tarafından “Sanat Sokağı” adında özel bir yer düzenlendiği, bu yerde Belediyeden izin alınarak kitap, hediyelik süs eşyası ve sanat eserlerinin standlarda satışa sunulduğu dikkate alındığında, 5846 sayılı Yasanın 81.maddesinde kitap satışı yasak olarak sayılan yerler kapsamında olmadığından, dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Belirtilen nedenlerle temyiz isteminin kabul edilerek mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı :…
Düşüncesi :Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği görüşüldü:
Dava, davacının … İli … İlçesi … Caddesi … Sokağı olarak adlandırılan yerdeki standında satışa sunulan orjinal ve bandrollü 402 adet kitaba el konulmasına ilişkin işlem ile kitaplarının geri verilmesi yolundaki başvurularının reddine ilişkin … Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 19.4.2005 tarih ve … sayılı ve … Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü’nün 21.4.2005 tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesince; davacının kitapları bir sokakta oluşturulan standda sergilediği ve sattığı, bu yerin 5846 sayılı Yasanın 81.maddesinin yedinci fıkrası kapsamında sayılan ve kitap satışının yasak olduğu yerlerden olduğu, bu nedenle yayınlara el konulmasında hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının Kitap ve Kırtasiyeciler Odasına kayıtlı ve vergi mükellefi olması, kitapların satıldığı sokağın belediyece düzenlenmiş ve davacının belediyeye işgaliye ödemesinin kanunla yasaklanmış fiiline kanunun öngördüğü yaptırımın uygulanmasına engel oluşturmayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından; anılan Mahkeme kararının hukuka aykırı olduğunu ileri sürülerek, temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
1996 tarihli Telif Hakları Sözleşmesi ve İcralar ve Fonogramlar Sözleşmesi gibi Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından koordine edilen uluslararası sözleşmeler ile AB Müktesebatı ve sektörel talepler dikkate alınarak, korsanlığın önlenmesi ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan fikri mülkiyete konu ürünlerin kullanımına ilişkin üretici sektörleri temsil eden meslek birlikleri ile kullanıcılar arasında yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklikler getiren 3.3.2004 tarih ve 5101 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un, 1.maddesinin gerekçesinde, 1580 sayılı Belediye Kanununun 15.maddesinin 11 numaralı fıkrasına hüküm eklenmek suretiyle, kayıt dışı ekonomi yaratılmasına sebep olan fikir ve sanat eserleri alanındaki korsan faaliyetlerin önlenebilmesi için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eser, icra ve yapımların tespit edildiği kitap, kaset, CD, VCD ve DVD gibi taşıyıcı materyallerin sokakta satışının engellenmesinin amaçlandığı belirtilmektedir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun dava konusu işlemlerin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan, 3.3.2004 tarih ve 5101 sayılı Yasa ile değişik 81.maddesinin yedinci fıkrasında da, “Bu Kanun kapsamında korunan, yasal olarak çoğaltılmış, bandrollü nüshaların da yol, meydan, pazar, kaldırım, iskele, köprü ve benzeri yerlerde satışı yasaktır. Bu nüshalara da genel kolluk veya zabıta gördüğü yerde el koymak ve topladığı nüsha ve yayınları yetkili mercilere göndermek zorundadır. Bu şekilde toplanan nüsha ve yayınların, satış veya diğer yollarla değerlendirilme şekli ilgili alan meslek birliklerinin de görüşlerini almak suretiyle Bakanlıkça belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen yasa hükümleri, gerekçeleri birlikte değerlendirildiğinde, yasa koyucunun, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eser, icra ve yapımların tespit edildiği kitap, kaset, CD, VCD ve DVD gibi taşıyıcı materyallerin sokakta satışını engelleyerek, bu alandaki korsan faaliyetlerin önlenmesini ve söz konusu eser sahiplerinin haklarını korumayı amaçladığı anlaşılmaktadır.
Dava dosyasının … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… K:… sayılı kararıyla birlikte incelenmesinden;1580 sayılı Belediye Kanunu uyarınca, … Belediyesi lehine kamuya terkedilmiş alan üzerine anılan Belediye tarafından “Sanat Sokağı” kurularak düzenlendiği, bu yerde Belediyeden izin alınarak kitap, hediyelik süs eşyası ve sanat eserlerinin standlarda satışa sunulduğu, davacının da 32 nolu standda faaliyetine Belediye tarafından izin verildiği, davacının bu standda vergi mükellefi olarak bandrollü kitap satışı işi yaptığı, … Valiliği Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerce yapılan “korsan kitap ve CD ile mücadele uygulaması” kapsamında, Sanat Sokağına gelinerek bu sokakta kitap satışı yapılmakta olan standlardaki kitaplara el konulduğu, davacının, kitaplarının bandrollü olduğunu belirterek iade edilmesi isteğiyle yaptığı başvuruların reddi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
“… Sokağı” nın, belediyece kitap, hediyelik süs eşyası ve sanat eserlerinin sergilenip satışı için özel olarak düzenlenmiş bir sokak olduğu dikkate alındığında, 5846 sayılı Yasanın 81. maddesindeki kitap satışı yasak olan yerler kapsamında olmadığından, davacının kitaplarına el konulmasına ve iade edilmemesine ilişkin işlemlerde hukuka uyarlık, davanın reddine ilişkin mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Yasanın 49.maddesine uygun bulunan davacının temyiz isteminin kabulüyle, … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… K:… sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın esas hakkında yeniden karar verilmek üzere anılan Mahkemeye gönderilmesine, 1.7.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.