Danıştay Kararı 10. Daire 2002/6116 E. 2003/4808 K. 05.12.2003 T.

10. Daire         2002/6116 E.  ,  2003/4808 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2002/6116
Karar No : 2003/4808

Temyiz Eden (Davacı) …
Karşı Taraf (Davalı) : Radyo ve Televizyon Üst Kurulu – ANKARA
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacı şirkete ait (… FM) radyo kanalının yayınının (30) gün süre ile durdurulmasına ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … İdare Mahkemesince davalı şirkete ait ulusal düzeyde yayın yapan … FM isimli radyo istasyonunda 3 Eylül 2001 ve 14 Eylül 2001 tarihinde yapılan yayınlarda, 3984 sayılı Yasa’nın 4/g maddesinde belirtilen “Toplumu şiddet, terör ve etnik ayrımcılığa sevkeden ve toplumda nefret duyguları oluşturacak yayınlara imkan verilmemesi” ilkesine aykırılık bulunduğu sonucuna varılmakla dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın, davacı tarafından ölçülülük ilkesine aykırılık teşkil ettiği iddiasıyla temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yerinde olmadığı ileri sürülen temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
D.Tetkik Hakimi …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği görüşüldü:
Davacı şirkete ait … FM radyo kanalının yayınının 30 gün süre ile durdurulmasına ilişkin dava konusu işlemin, yayın durdurma süresinin uzunluğu nedeniyle ölçülülük ilkesiyle bağdaşmadığı, bu nedenle hukuka aykırı olduğu yolundaki davacı iddiası, işleme esas alınan yayınlarda yer alan ifadelerin ağırlığı ve davacı yayın kuruluşunun 3984 sayılı Yasa’nın 4/g maddesinde öngörülen yayın ilkesini birçok kez ihlal etmesi karşısında yerinde görülmemiştir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar, usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının onanmasına 5.12.2003 tarihinde esasta oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :
Temyizen incelenen İdare Mahkemesi kararının aynen onanması gerektiği oyuyla gerekçeli onanması yolundaki karara katılmıyorum.