Danıştay Kararı 10. Daire 2002/2099 E. 2003/4810 K. 05.12.2003 T.

10. Daire         2002/2099 E.  ,  2003/4810 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2002/2099
Karar No : 2003/4810

Temeyiz Eden (Davalı) : Radyo ve Televziyon Üst Kurulu
Vekili : …
Karşı Taraf (Davacı): …
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacı şirkete ait olup, … logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 2.3.2001 tarihinde saat 19.00’da yayınlanan “Ana Haber Bülteni” nde yer verilen bazı ifadelerin, 3984 sayılı Yasa’nın 4/n maddesinde belirtilen ilkeye aykırı olduğunun tespiti üzerine yayınının, bir gün süreyle durdurulmasına ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … İdare Mahkemesince; dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Uyuşmazlığa konu haber programının incelenmesinden, 3984 sayılı Yasa’nın 4.maddesinin (n) bendinde yer alan “aksi yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilan edilemiyeceği” ilkesinin ihlal edildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, hukuka uygun bulunan dava konusu işlemin iptali yolunda verilen temyize konu mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, davacı şirkete ait olup, … logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 2.3.2001 tarihinde saat 19.00’da yayınlanan “Ana Haber Bülteni” nde yer verilen bazı ifadelerin, 3984 sayılı Yasa’nın 4/n maddesinde belirtilen ilkeye aykırı olduğunun tespiti üzerine yayınının, bir gün süreyle durdurulmasına ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesince, davacı yayın kuruluşu tarafından yayınlanan söz konusu haber programına ilişkin yayın kasetinin izlenmesinden, haber programda yer alan ifadelerin … Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve bir iddia niteliğindeki fezleke kapsamında olduğunun ve halkın ve ülkenin anayasal haber alma hakkı içerisinde güncel haber metni dışında başka bir amaç taşımadığının anlaşıldığı, bu durumda tesis edilen işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare uyuşmazlık konusu yayında, sorumlu devlet kurumları, görevliler ve kişilerin doğrudan hedef alınarak küçük düşürücü ve aşağılayıcı ifadelerle eleştirildikleri, bu nedenle de yayının bir gün süre ile durdurulmasının Kanun’un 4/n maddesine uygun olduğu iddiasıyla anılan Mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
3984 sayılı Yasa’nın dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan, “Yayın İlkeleri” başlıklı 4.maddesinde, radyo ve televizyon yayınlarının kamu hizmeti anlayışı içerisinde ve bu maddede bentler halinde belirlenen yayın ilkelerine uygun olarak yapılacağı öngörülmüş olup, (n) bendinde, aksi yargı kararıyla kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu olarak ilan edilemeyeceği ilkesine yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacı yayın kuruluşuna ait televizyon kanalı tarafınan 2.3.2001 tarihinde saat 19.00’da yayınlanan “Ana Haber Bülteni” nde, “İşte …’nın nasıl yağmalandığını anlatan 60 sayfalık savcılık Fezlekesi” şeklinde ifade kullanılarak, … Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilişkin Hazırlık Fezlekesi’nin ekrana getirildiği, …’daki Devlet’e ait hazine arazileriyle göç eden …’lara ait arazilerin usulsüz olarak el değiştirmesi ile ilgili olarak, haber bülteninde isim de belirtilmek suretiyle aralarında tapu kadostro memurları, bilirkişi heyetleri ve hakimlerin de bulunduğu kişiler ile ilgili olarak haber yapılması ve kullanılan ifadeler nedeniyle 3984 sayılı Yasa’nın 4. maddesinin (n) bendinin tekrar ihlal edildiğinden bahisle dava konusu işlemin tesis edildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, doğruluğunu kanıtlayıcı bilgi, belge ve mahkeme kararı bulunmadan, şahısları isim vermek suretiyle açıkça suçlayıcı ifadelere yer verilen programda, 3984 sayılı Yasa’nın 4.maddesinin (n) bendi ihlal edilmiş olduğundan, Mahkeme’ce aksi sonuca varılarak işlemin iptali yolunda verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle davalı idarenin 2577 sayılı Yasa’nın 49.maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, dosyanın yeniden karar verilmek üzere anılan Mahkeme’ye gönderilmesine 5.12.2003 tarihinde oyçokluğu karar verildi.

Azlık Oyu : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği oyuyla karara katılmıyoruz.