Danıştay Kararı 10. Daire 2001/4278 E. 2004/3657 K. 07.04.2004 T.

10. Daire         2001/4278 E.  ,  2004/3657 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2001/4278
Karar No : 2004/3657

Temyiz Eden (Davalı): İstanbul Defterdarlığı-İSTANBUL
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … Mahallesi … pafta … ada … parsel sayılı taşınmaz üzerindeki mülkiyeti Hazineye ait apartmanın bağımsız bölümlerinde oturan aralarında davacının da bulunduğu kişilerin, 2886 sayılı Kanunun 75. maddesi uyarınca tahliye edilerek taşınmazın boş ve işgalsiz olarak tesliminin … Kaymakamlığından istenilmesine ilişkin 21.2.2000 tarih ve … sayılı İstanbul Defterdarlığı işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda … İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Taşınmazın mülkiyetinin Hazine adına tescil edildiği 28.1.1999 tarihinden ve taşınmazın önceki maliki ile yapılmış bulunan kira kontratının süresinin dolmasından sonra Hazineye ait taşınmazın 2886 sayılı Kanunun 75. maddesi uyarınca tahliye ettirilmesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Belirtilen nedenle, temyiz isteminin kabulü ile dava konusu istemin iptali yolunda verilen temyize konu mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, … Mahallesi … pafta … ada … parsel sayılı taşınmaz üzerindeki mülkiyeti Hazineye ait apartmanın bağımsız bölümlerinde oturan aralarında davacının da bulunduğu kişilerin, 2886 sayılı Kanunun 75. maddesi uyarınca tahliye edilerek taşınmazın boş ve işgalsiz olarak tesliminin … Kaymakamlığından istenilmesine ilişkin 21.2.2000 tarih ve … sayılı İstanbul Defterdarlığı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi, malikinin ölümü üzerine mirasçısının Türk Vatandaşı olmaması nedeni ile mirasçılığının kabul edilmeyerek Hazine adına tescili yapılan taşınmazda, tescilden önce mirasçının vasisiyle yapılan kira kontratı gereğince oturan davacının fuzuli şagil olarak değerlendirilmesinin yerinde olmadığı, 6570 sayılı Kanun hükümleri uyarınca yapılmış kira sözleşmesi bulunduğundan bu sözleşmenin adli yargı yerinde açılacak davada incelenerek verilecek hükme göre işlem tesis edilmesi gerekirken 2886 sayılı Kanunun 75. maddesi uyarınca davacının tahliyesi yoluna gidilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı, nitekim Danıştay 6. Dairesinin 17.5.2000 tarih ve E:2000/403, K:2000/3091 sayılı kararının da bu doğrultuda olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etmiştir.
Davalı idare tarafından, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek anılan Mahkeme kararının temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun’un 11. maddesinde; kiracı, kira süresinin bitmesinden en az onbeş gün önce kiralanan şeyi tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşmenin aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılacağı hükme bağlanmıştır.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. maddesinin “Ecrimisil ve tahliye” başlıklı 3.fıkrasında ise, kira sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren işgalin devam etmesi halinde, sözleşmede hüküm varsa ona göre hareket edileceği kuralına yer verilmiştir.
2886 sayılı Kanunun 74. maddesine dayanılarak çıkarılan Devlete Ait Taşınmaz Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesisi, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliğinin 77. maddesinde, kiraya verilen veya mülkiyetin gayri ayni hak tesis edilen taşınmaz mallardan süresi dolduğu halde tahliye edilmeyen, sözleşmesi veya taahhütnamesi fesh edilen ve herhangi bir sözleşmeye dayanmaksızın fuzulen işgal edilen hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların tahliye edileceği belirtilmiştir.
Yukarıda belirtilen Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre, özel mülkiyete konu taşınmazlarla ilgili olarak akdedilen kira sözleşmelerinde, kiralayanın taşınmazı tahliye edeceğini ilgiliye bildirmediği sürece sözleşmenin aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılacağı, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki veya hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlarda ise, kira sözleşmesinin sona ermesinden sonra taşınmazın sözleşme hükümlerine veya Yönetmeliğin 77. maddesine göre tahliye edileceği sonucuna ulaşılmaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden, … Mahallesi … pafta … ada … parsel nolu taşınmaz üzerindeki apartman … adına kayıtlı iken bu kişinin ölümü üzerine … Sulh Hukuk Mahkemesinin 3.7.1987 tarihli kararıyla …’a mirasçılık belgesi verildiği, bu kişinin akli dengesinin yerinde olmaması nedeniyle işlerinin vasisi tarafından yürütüldüğü, davacının vasi … ile yapılan 1.10.1998 tarihli ve 1 yıl süreli kira sözleşmesine dayalı olarak kiracı sıfatıyla taşınmazda oturduğu, … Sulh Hukuk Mahkemesinin … tarihinde kesinleşen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla taşınmazın Hazine adına tesciline karar verildiği, bu karar gereğince uyuşmazlığa konu apartmanın 28.1.1999 tarihinde Maliye Hazinesi adına tescil edildiği, İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığının davacıya gönderilen 28.5.1999 tarih ve … sayılı yazısıyla; taşınmazın 28.1.1999 tarihinde Hazine adına tescil edilmesi nedeniyle vasi … ile yapmış olduğu kira sözleşmesinin hukuki bir geçerliliğinin bulunmadığı belirtilerek, halen kullanımında bulunan kısım için herhangi bir kişi veya kuruma kira bedeli adı altında bir ödemede bulunulmamasının ve söz konusu mahallin 15 gün içinde boşaltılarak idarelerine tesliminin istenildiği, daha sonra davacının fuzuli şagil olduğundan bahisle ecrimisil takdir komisyonunun 8.12.1999 tarih ve … sayılı kararı uyarınca da davacı adına ecrimisil tahakkuk ettirildiği, İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığının 21.2.2000 tarih ve … sayılı dava konusu işlemiyle de, söz konusu taşınmazın 2886 sayılı Kanunun 75. maddesi uyarınca tahliye ettirilerek boş ve işgalsiz olarak idarelerine tesliminin Beyoğlu Kaymakamlığından istenildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, 6570 sayılı Kanunun 11. maddesi uyarınca süresi 1.10.1999 tarihine kadar uzamış olan kira sözleşmesi süresinin bitimenden sonra hazinenin mülkiyetinde olan taşınmazın 2886 sayılı Yasanın 75. maddesi uyarınca tahliye ettirilmesine ilişkin olarak tesis edilen 21.2.2000 tarihli dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından, işlemin iptali yolunda verilen temyize konu Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 49. maddesine uygun bulunan davalı idare temyiz isteminin kabulüne, … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, dava dosyasının yeniden karar verilmek üzere anılan İdare Mahkemesine gönderilmesine 7.4.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.