Danıştay Kararı 10. Daire 2000/3912 E. 2003/225 K. 23.01.2003 T.

10. Daire         2000/3912 E.  ,  2003/225 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2000/3912
Karar No : 2003/225

Temyiz Eden (Davalı) : …
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacı Partiye ait “…” ibareli afişlerin İstanbul İl Sınırları içerisinde asılmasının mümkün olmadığına ilişkin 20.10.1999 tarih ve … sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan dava sonunda … İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve E:… , K:… sayılı kararın davalı idare tarafından temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Dava konusu işlemde, davacı partiye ait afişin asılmasının hukuken mümkün görülmediği belirtilmek suretiyle işlemin sebep unsuru açıklanmadan partinin isteği reddedilmiş ise de, davalı idarenin savunmasında ve ekindeki belgelerde, sözkonusu afişin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 81/C hükmünü ihlal etmesi ve kastedilen devletle ilişkilerimizi zedeleyebileceği dikkate alınarak izin verilmediği belirtilmektedir.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 81 inci maddesinin başlığı, “Azınlık yaratılmasının önlenmesi” olup, içeriğinde bazı ingilizce ibarelerin yeraldığı söz konusu afişin Türkiye’de azınlık yaratmaya yönelik bir amaç taşımayacağı dolayısıyla bu maddenin (C) bendi kapsamındaki yasaklama ve ihlal kapsamında değerlendirilemeyeceği açıktır.
Öte yandan, afişi asmak isteyen siyasi partinin ideolojisi ve savunduğu görüşler doğrultusunda tepkisel ve olumsuz ibarelerin yer aldığı bir afişin bu siyasi partinin adıyla birlikte asılmasının; demokratik ve çoğulcu bir sistemde bulunması doğal olan çok sesliliğin bir ürünü olarak kabulü gerekmekte olup, kastedilen devlet ile devletimizin ilişkilerini zedeleyebileceğinden bahisle afişe izin verilmemesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının belirtilen gerekçelerle onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçelerinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz istemlerinin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, Davacı Partiye ait “…” ibareli afişlerin İstanbul İl Sınırları içerisinde asılmasının mümkün olmadığına ilişkin 20.10.1999 tarih ve … sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesince 2820 sayılı Kanunun 3. maddesi belirtilerek davacı parti tarafından İstanbul İl Sınırları içerisinde asılmak istenen ve parti programı doğrultusunda propaganda amacı ile kullanılan afişin herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin asılamıyacağının bildirilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı İdare tarafından hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek anılan mahkeme kararının temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 81/(C) maddesinde, siyasi partilerin tüzük ve programlarının yazımı ve yayımlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe’den başka dil kullanamayacakları, Türkçe’den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamayacakları ve dağıtamayacakları hükme bağlanmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacı siyasi parti tarafından İstanbul Valiliğine 19.10.1999 tarihli dilekçeyle başvurularak, ilişikte örneği bulunan “…” ibareli afişlerin 23.10.1999 tarihinden itibaren İstanbul il sınırları içerisinde asılacağına ilişkin bildirimde bulunulduğu, İstanbul Valiliğinin 20.10.1999 tarih ve … sayılı işlemiyle, sözkonusu afişin İstanbul il sınırları içerisinde asılmasının hukuken mümkün görülmediği belirtilerek afişin asılmasına izin verilmediği, davalı idarenin savunmasında, afişin Siyasi Partiler Kanunu’nun 81/C hükmüne aykırı olması ve kastedilen devletle ilişkilerimizi zedeleyebileceği dikkate alınarak izin verilmediğinin belirtildiği anlaşılmaktadır.
Dava konusu işlemin tesisine esas olan afişi, 2820 sayılı Kanunun 81. maddesinin (C) bendinde öngörülen, siyasi partilerin Türkçe’den başka dilde yazılmış pankartlar kullanmayacakları yolundaki hüküme açıkça aykırı bir içerik taşıdığından dava konusu işlemin iptali yolunda verilen temyize konu mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49 uncu maddesine uygun bulunan davalı idare temyiz isteminin kabulüne, … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, dava dosyasının yeniden karar verilmek üzere anılan İdare Mahkemesine gönderilmesine 23.1.2003 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

A Z L I K O Y U
2820 sayılı Siyasi Patriler Kanunu’nun 81 inci maddesi azınlık yaratılmasının önlenmesi amacına yönelik bir düzenleme olup, davacı siyasi partinin asmak istediği afişin içerisinde bazı ingilizce kelimelerin bulunması Türkiye’de azınlık yaratılması amacı taşıyamacağından bu maddeye aykırılık oluşturmamaktadır.
Belirtilen nedenle dava konusu işlemin iptali yolunda verilen temyize konu mahkeme kararının onanması gerektiği oyuyla aksi yöndeki çoğunluk kararına katılmıyorum.