Danıştay Kararı 10. Daire 1997/6269 E. 1999/4803 K. 12.10.1999 T.

10. Daire         1997/6269 E.  ,  1999/4803 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1997/6269
Karar No : 1999/4803

Temyiz Eden (Davalı) : İçişleri Bakanlığı – ANKARA
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Türk Vatandaşı ile evlenen Romen asıllı davacının, Vatandaşlık Kanunu’nun 42/a maddesi uyarınca işlenen nüfus kaydının silinmesine ilişkin 23.8.1995 günlü ve 24-8 sayılı işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda; … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması davalı idare tarfından istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, Türk Vatandaşı ile evlenen Romen asıllı davacının, Vatandaşlık Kanunu’nun 42/a maddesi uyarınca işlenen nüfus kaydının silinmesine ilişkin 23.8.1995 günlü ve 24-8 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
Açılan bu dava sonunda … İdare Mahkemesince; 403 sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun evlenmede vatandaşlıkla ilgili beyanı düzenleyen 42. maddesi uyarınca, evlenme evlendirmeye yetkili Türk makamları önünde yapıldığı takdirde evlenme sırasında o makama bir beyanla yapılacağı, aynı Yasanın 44. maddesinde ise “Bu kanuna göre alınan kararlarda, maddi bir hata bulunduğu sonradan anlaşılırsa, bu kararı veren makam düzeltme veya değiştirme kararı verilebilir.” hükmünün yer aldığı, dava dosyasının incelenmesinden; davacı tarafından, evlenme beyannamesinin alt köşesine “Türk Vatandaşlığına geçiyorum.” şeklinde bir şerhin düşüldüğünün, davalı idarece, Türk Vatandaşlık Kanunu’nun 42. maddesinde öngörüldüğü şekilde davacının bir beyanının olmadığı,kanunda öngörülen şarta uyulmadığı ileri sürülerek dava konusu işlemle nüfus kaydının silindiğinin anlaşıldığı, davalı idarenin anılan Yasanın 44. maddesi anlamında bir maddi hata olması durumunda bir mahkeme hükmü olmadan kendiliğinden bir düzeltme işlemi yapabileceği, uyuşmazlık konusu olayda ise hatalı olduğu ileri sürülen bildirime göre yapılan işlemin bir maddi hata oluşturmadığı, davalı idarece ilk işlemde bir eksiklik olduğu ileri sürüldüğünden, Adliye Mahkemelerinden alınacak bir hükümle ancak işlem tesis edilebileceği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare, hukuka aykırı olduğu savıyla anılan temyize konu kararın bozulmasını istemektedir.
403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 42/a maddesinde, evlenme yoluyla Türk Vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin, evlenme sırasında yazılı beyanı bulunması gerektiği hükmü yer almıştır.
Dosyanın incelenmesinden, davacının evlenme sırasında, evlenme beyannamesinin sol alt köşesine “Türk Vatandaşlığına geçiyorum.”Şeklinde şerh düşerek bunu imzaladığının, böylece iradesini ortaya koyduğunun Yasada aranan şekil şartının gerçekleştiğinin anlaşıldığı, bu durumda davalı idarece ayrıca yazılı beyan bulunmadığı yönünden davacının nüfus kaydının silinmesinde hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle, temyizen incelenen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı, usul ve hukuka uygun
olup, bozma nedeni bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve anılan kararın davalı idarenin Adliye Mahkemelerinden alıncak bir hükümle yeniden işlem tesis edebileceği yolundaki gerekçenin çıkarılması suretiyle ve yukarıda belirtilen gerekçeyle onanmasına 12.10.1999 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.