Danıştay Kararı 10. Daire 1997/1495 E. 1998/2444 K. 09.06.1998 T.

10. Daire         1997/1495 E.  ,  1998/2444 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1997/1495
Karar No : 1998/2444

Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacı; basketbol takımının oynadığı müsabakaların canlı ve banttan olmak üzere, davalı televizyonlarında gösterilmesi nedeniyle uğradığını ileri sürdüğü maddi ve manevi zararların tazmini istemiyle açtığı davayı görev yönünden rededen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının; temyizen incelenip bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : 2577 sayılı “İYUK” nun “İdari dava türleri” başlıklı 2 nci maddesinin (b) bendinde “İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davaları” hükmü getirilmiştir.
İncelenen dosya içeriğine göre dava konusunun bir idari eylemden doğan zararın tazmin edilmesi istemi olduğu anlaşılmakla işbu anlaşmazlığın görüm ve çözümü idari yargıya ait bulunmaktadır.
Yukarıda açıklanan nedenle temyiz isteminin kabulü ile mahkemece verilen görev red kararının bozulması gerektiği düşünüldü.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava; 24.4.1990 tarihi ile 26.5.1990 tarihi arasında davacı spor kulübü basketbol takımının oynadığı 5 maçın canlı 2 maçın banttan olmak üzere TRT Televizyonunda gösterilmesi nedeniyle, uğranılan maddi zarar karşılığı 700.000.000 TL., manevi zarar karşılığı 210.000.000 TL. ve mahrum kalınan reklam gelirleri karşılığı 2.550.000.000 TL olmak üzere toplam 3.460.000.000 TL.- zararın yayın tarihlerinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte tazmini istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi; 2954 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Kanunu’nda davalı kurumun spor müsabakalarını re’sen yayınlama hakkının bulunduğuna dair bir hükme yer verilmediği, dolayısıyla zararı doğuran olayın idari faaliyet alanında meydana gelmediği, amatör spor karşılaşmalarının aynı zamanda ticari bir kuruluş olan TRT’nin haksız eylemiyle televizyonda yayınlanmasından doğan zararın tazmini isteminin genel hükümlere göre ve adli yargıda öne sürülmesi gerektiği, nitekim Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarının da bu yönde olduğu gerekçeleriyle; davayı görev yönünden reddetmiştir.
Davacı, emsal bir davada İdare Mahkemesi ve Danıştay’ın uyuşmazlığınesasını incelediği, davanın idari yargının görev alanında olduğu savlarıyla; anılan mahkeme kararının temyizen incelenip bozulmasını istemektedir.
TRT Kurumu, 2954 sayılı Yasanın 8.maddesine göre kurulmuş bir kamu tüzel kişisi olup, 5.maddede belirtilen yayın esasları doğrultusunda, 9.maddede sayılan görevleri yerine getirmektedir. Sözü geçen madde ile kuruma verilen görevler arasında yurt içinde yapılacak haber, kültür, bilim, sanat ve benzeri türlerde eğitici, aydınlatıcı, eğlendirici nitelikte her türlü yayınları yapmak da bulunmaktadır.
Davalı kurumun Anayasadaki konumu ve sahip olduğu kamu tüzel kişiliği göz önüne alındığında; bu hizmetin görülmesi sırasında kurumun, eylem ve işlemlerinden doğan zarardan da sorumlu olması, Anayasanın 125.maddesi gereğidir.
Bu nedenle, TRT Kurumunun davacı spor kulübü basketbol takımının oynadığı maçları yayınlamak suretiyle, kulübün zararına neden olduğu iddiasıyla, bu zararın tazmini istemiyle açılan davanın çözümü; davalı kurumun habercilik hizmetini yasada belirtilen hukuk kurallarına uygun olarak yürütüp yürütmediğinin, davalı kurumun tazmin sorumluluğunun, kamu hukuku kuralları çerçevesinde incelenmesini gerektirmektedir. Dolayısıyla dava konusu uyuşmazlığın görüm ve çözümü idari yargının görev alanı içindedir.
Açıklanan nedenlerle davacının temyiz isteminin kabulüne, … İdare Mahkemesinin davanın görev yönünden reddine ilişkin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, dava dosyasının yeniden karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine 9.6.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.