Danıştay Kararı 10. Daire 1996/8728 E. 1999/710 K. 08.03.1999 T.

10. Daire         1996/8728 E.  ,  1999/710 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1996/8728
Karar No : 1999/710

Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İleri sürülen bozma nedenleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1 numaralı bendinde öngörülen nedenlerden hiçbirisine girmediğinden, temyiz isteğinin reddi ile hukuka ve usul hükümlerine uygun bulunan, İdare Mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
2577 sayılı Yasanın 17.maddesinin 2.fıkrası uyarınca duruşma istemi yerinde görülmeyerek esasa geçildi:
Dava; … Otelinin (20) gün süreyle kapatılmasına ilişkin … Valiliğinin 28.7.1995 tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
Açılan bu dava sonucunda, … İdare Mahkemesince, dava dosyasının incelenmesinden; 6.7.1995 tarihinde saat 21.00 sularında … Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Bürosuna ait görevlilerce düzenlenen olay tespit tutanağına dayalı olarak otel telefonu ve resepsiyon aracılığı ile iki Rus bayanın fuhuşa gönderildiğinin tespit edildiğinin, aynı otelde daha önce de aynı fiillerde bulunulması nedeniyle 10.8.1994 tarihinde (7) gün; 6.3.1995 tarihinde (15) gün süreyle kapatıldığının saptanması üzerine, 2559 sayılı Yasanın 8/F maddesi uyarınca (20) gün süreyle kapatılması yolunda dava konusu işlemin tesis edildiğinin anlaşıldığı, bu duruma göre, … Otelinin telefonu ve resepsiyon aracılığıyla otelden yasaklanan faaliyetlerde bulunulduğunun ve idare edildiğinin saptanılması üzerine tesis edilen işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı, herne kadar, davacı maddi ve manevi tazminat haklarının saklı tutulmasını istemekte ise de; idari yargıda tam yargı davası açılma yöntem ve esaslarının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda belirtildiği, bu yönde bir düzenleme olmadığından davacı isteminin incelenme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından, anılan İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın; otel Turizm Bakanlığının denetimi altında olduğundan kapatma kararı verilemeyeceği, otel içerisinde ahlaka aykırı bir durumun meydana gelmediği ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Kapatma işlemine dayanak alınan olay; otelde kalan bayanlardan birisinin dışarıdan telefonla aranması, aranan kadınların para karşılığı fuhuşa gitmek üzere otelden ayrıldıklarında bindikleri otomobildeki emniyet müdürlüğü elemanlarınca yakalanmasıdır.
Dosya içeriğine göre, otel içerisinde fuhuş yapıldığına ilişkin herhangi bir bilgi ve belge bulunmamakta olup; otelde müşteri olarak kalan kadınların otel dışında fuhuş yapmalarının ise kapatma işlemine dayanak alınmasında hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenle, davacının temyiz isteminin kabulü ile … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere adıgeçen Mahkemeye gönderilmesine 8.3.1999 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

AZLIK OYU :
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı Yasanın değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar, usul ve hukuka uygun olup, bozma nedeni bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği görüşü ile aksi yöndeki çoğunluk kararına katılmıyorum.