Danıştay Kararı 10. Daire 1996/8588 E. 1998/1215 K. 18.03.1998 T.

10. Daire         1996/8588 E.  ,  1998/1215 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1996/8588
Karar No : 1998/1215

Kararın Düzeltilmesini İsteyen (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : T.C.Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü – ANKARA
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacıların … Emniyet Müdürlüğü emrinde görev yaparken görevli olduğu karakol amirliğine yapılan yangın ihbarı sonucu görevli olarak olay yerine gönderilen eşi ve babası olan polis memurunun çatıdan düşüp ölmesi nedeniyle vazife malüllüğü aylığı bağlanması istemiyle yaptıkları başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda dava konusu işlemin iptali yolunda … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı, temyiz istemini kabul ederek bozan Dairemizin 13.3.1996 tarih ve E:1994/6840, K:1996/1500 sayılı kararının düzeltilmesi istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yerinde olmadığı ileri sürülen kararın düzeltilmesi isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : 2577 sayılı Yasanın 54. maddesinde öngörülen nedenler bulunduğundan, kararın düzeltilmesi isteminin kabulü gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Başsavcısı : …
Düşüncesi : 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 45/a maddesi gereğince bir iştirakçinin vazife malülü sayılabilmesi için aynı kanunda öngörülen maluliyetin görevin ifası sırasında ve görevin neden ve etkisi ile meydana gelmiş olması gerekmektedir.
Olayda davacıların murisi olan polis memurunun görevli olduğu karakola vaki yangın ihbarı üzerine diğer bir arkadaşı ile birlikte yangın mahallinde görevlendirildiği ihtilafsızdır.İlgilinin bu görev sırasında çatıdan düşerek öldüğünde de kuşku ve uyuşmazlık bulunmamaktadır.Ancak ölüm olayının görevin neden ve etkisi sonucu olmadığı zira yangına müdahale etmenin sadece itfaiyenin görevi olup polisin görevi olmadığı yolundaki görüşe katılmanın olanağı yoktur.Zira yangına müdahale itfaiyenin kurumsal olarak asli görevi olmakla beraber yangına müdahalenin herkesin görevi olduğu toplum halinde yaşamanın doğal sonucudur.Özellikle vatandaşın mal ve can güvenliğini korumakla görevli olan polisin evleviyetle görevidir.
Davacıların murisi polis memuruda yangın mahallinde görevlendirildiğine ve yangın ile ilgili uğraş verirken hayatını kaybettiğine göre ölüm olayının görev sırasında ve görevin neden ve etkisi ile meydana geldiği ve bu yüzden vazife malülü sayılması gerektiğinde tereddüt olmamak icabeder.
Açıklanan nedenlerle yerel mahkeme kararının onanması gerekirken bozulması yolundaki Danıştay Onuncu Dairesi kararının düzeltilmesinin uygun olacağı düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince işin gereği düşünüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesine uygun bulunan davacılar karar düzeltme istemi kabul edilerek, Dairemizin 13.3.1996 tarih ve E:1994/6840, K:1996/1500 sayılı kararı kaldırılarak işin esasına geçildi.
Dava, davacıların, … Emniyet Müdürlüğü emrinde görev yaparken görevli olduğu karakol amirliğine yapılan yangın ihbarı sonucu görevli olarak olay yerine gönderilen eşi ve babası olan polis memurunun çatıdan düşüp ölmesi nedeniyle vazife malüllüğü aylığı bağlanması istemiyle yaptıkları başvurunun reddine ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi, dava dosyasının incelenmesinden davacıların eşi ve babası olan polis memurunun, görev yaptığı karakol amirliğine yapılan yangın ihbarı üzerine grup amiri komiser yardımcısı tarafından başka bir polis memuru ile birlikte olay yerine görevli olarak gönderildiğinin ve olay yerinde çatıdan düşerek hayatını kaybettiğinin anlaşıldığı, davacının eşinin, görevli olarak gönderildiği bir mahalde vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla meydana gelen bir kazada öldüğü açık olduğundan 5434 sayılı Yasanın 44 ve 45 nci maddelerine göre vazife malülü olarak kabul edilip aylık bağlanması gerekirken aksi yönde tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etmiştir.
Davalı idare hukuka uygun olmadığı savıyla anılan kararın temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 20. maddesinde “Zabıta, imdat istenmesi veya yangın, su baskını ve boğulma gibi büyük tehlikelerin haber verilmesi veya görülmesi halleri ile ağır cezalı bir suçun işlenmesine veya yapılmakta devam olunmasına mani olmak için konutlara, işyerlerine ve eklentilerine girebilir.” hükmü yer almaktadır.
Bu durumda; davacının eşinin yangın ihbarı üzerine görevli olarak gönderildiği olay mahallinde çatıdan düşerek ölmesi nedeniyle, ölüm olayının kişinin görevinin neden ve etkisiyle meydana geldiğinin kabulü gerekmektedir.
Dolayısıyla, dava konusu işlemi iptal eden idare mahkemesi kararı hukuka uygun bulunmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesine uygun bulunmayan temyiz isteminin reddine, … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen gerekçe eklenerek onanmasına 18.3.1998 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
AYRIŞIK OY : Karar düzeltilmesi dilekçesinde ileri sürülen hususlar, 2577 sayılı Yasanın 54. maddesinde yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından istemin reddi gerektiği düşüncesiyle aksi yöndeki çoğunluk kararına katılmıyoruz.