Danıştay Kararı 10. Daire 1996/3542 E. 1997/2600 K. 26.06.1997 T.

10. Daire         1996/3542 E.  ,  1997/2600 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1996/3542
Karar No : 1997/2600

Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : T.C.Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü – ANKARA
Vekili : …
İstemin Özeti : Vazife malüllüğü aylığı kesilen davacıya tütün ikramiyesi ödenmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada … İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yerinde olmadığı ileri sürülen temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : 3480 sayılı Yasayla düzenlenen tütün ikramiyesi, vazife malulü olanlara herhangi bir ödemeye tabi kılınmaksızın belirlenen oranlar ve koşullar dahilinde ödenmekte olup, davacının vazife malülü olmadığı yolunda bir saptama bulunmaksızın davalı idareye tabi yeni bir işe başlamasınedeniyle kesilecek olan vazife malüllüğü aylığına bağlı bir ödeme kabul edilerek tütün ikramiyesinin ödenmemesinde hukuka uyarlık bulunmayıp aksi yönde verilen kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, vazife malüllüğü aylığı kesilen davacıya tütün ikramiyesi ödenmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, tütün ikramiyesinin, vazife malüllüğü aylığına ek bir ödeme olduğu ve vazife malüllüğü aylığıyla ortaya çıkan ve süren bir sosyal yardım niteliği taşıdığı, bir sosyal güvenlik kurumu olarak Emekli Sandığının vazife malüllüğü ile ilgili belirlemesinin kişilere yönelik kalıcı bir kimlik ve durum saptaması olmayıp sosyal güvenliğe yönelik aylık belirleme yöntemi ve niteleme çeşidi olduğu, dolayısıyla davalı idarece tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı, yerinde olmadığı iddiasıyla anılan mahkeme kararının temyizen incelenip bozulmasını istemektedir.
3480 sayılı Malüller ile Şehit Dul ve Yetimlerine Tütün ve Alkol Ürünlerinin Satış Bedellerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun Faydalanacaklar başlıklı 3. maddesinde a)Harp malüllerine, b)Şehit dul ve yetimlerine, c)Barışta olağanüstü yönetim usullerinin uygulandığı haller ile talim, tatbikat veya manevra sırasında görevin veya çeşitli harp silah ve vasıtalarının sebep ve tesiri ile vazife malülü sayılan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile askeri harekatı gerektiren iç tedip hareketleri veya güvenlik veya asayişin sağlanmasında Silahlı Kuvvetlerle birlikte veya ayrı olarak görevlendirilenlerden bu görevlerin çeşitli sebep ve tesirleri ile vazife malülü sayılan jandarma ve emniyet mensupları ile sivil görevlilere, d)”c” bendinde belirtilen görevlerin ifası sırasında, bu görevlerin çeşitli sebep ve tesirleri ile ölenlerin dul ve yetimlerine, bu kanun hükümlerine göre ödeme yapılır. hükmüne yer verilmiştir. Aynı Yasanın 4/c maddesinde de harp veya vazife malülü olanlara hayatta bulundukları sürece ödeme yapılır. yolunda düzenleme getirilmiştir.
Olayda, … Jandarma Hudut Tabur Komutanlığı emrinde askerlik görevini yapmakta iken … IV. Takım Komutanlığı emrinde görevli bulunduğu sırada nöbetçi iken 24.1.1983 tarihinde Asteğmen … tarafından silahla vurulan davacının sakat kalması üzerine Emekli Sandığı Yönetim Kurulu Kararı ile 6. derece vazife malülü kabul edilerek vazife malüllüğü aylığının bağlandığı, daha sonra, davacının … Endüstri Meslek Lisesinde teknisyen olarak göreve başladığı ve emekliliğe tabi olduğu için vazife malülü aylığının başlangıç tarihinden itibaren kesildiği ve tütün ikramiyesinin de ödenmediği anlaşılmaktadır.
Vazife malüllüğü aylığı bağlanma koşulları 5434 sayılı Yasayla düzenlenmesine karşın tütün ikramiyesi 3480 sayılı Yasayla düzenlenmiştir.
Askerlik görevini ifa ederken sakatlanan ve vazife malülü kabul edilerek vazife malüllüğü aylığı bağlanan davacının Emekli Sandığına tabi bir göreve başlaması üzerine vazife malüllüğü aylığının kesileceği tartışmasızdır.
Ancak 3480 sayılı Yasanın 4. maddesinde herhangi bir istisnaya yer verilmeksizin vazife malüllerine hayatta bulundukları sürece ödeme yapılacağı hükme bağlandığı gözönünde bulundurulduğunda tütün ikramiyesinin vazife malüllüğü aylığına ek bir ödeme olduğunun kabulü olanaksızdır.
Bu durumda, davalı idarece vazife malülü olduğu belirlenerek vazife malülü aylığı bağlanan ve tütün ikramiyesi de ödenen davacıya yönelik yapılan bu belirlemenin kalıcı bir kimlik onur ve durum saptaması olmayıp, sosyal güvenliğe yönelik aylık belirleme yöntemi olduğunun kabulü ile malüliyeti ortadan kalkmadığı halde vazife malülü aylığının kesilmesinden dolayı tütün ikramiyesinin ödenemeyeceği gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen kararda hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenle davacı temyiz isteminin kabulü ile … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, yeniden karar verilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye iadesine 26.6.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.