Danıştay Kararı 10. Daire 1996/2809 E. 1998/4840 K. 14.10.1998 T.

10. Daire         1996/2809 E.  ,  1998/4840 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1996/2809
Karar No : 1998/4840

Temyiz Eden (Davalı) : …
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacının ikamet ettiği evin iki ay süreyle kapatılmasına ilişkin 6.9.1995 gün ve 352 sayılı kararın iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … Nolu İdare Mahkemesince; dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava; davacının ikamet ettiği evin iki ay süreyle kapatılmasına ilişkin 6.9.1995 gün ve 352 sayılı kararın iptali istemiyle açılmıştır.
Açılan bu dava sonunda, … Nolu İdare Mahkemesince; Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi olacakları Hükümler ve Fuhuş Yönünden Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünün 95. maddesinde, izin almadan içinde gizli fuhuş yapıldığı iddia veya ihbar edilen veyahut her ne şekilde olursa olsun muttali olunan evler hakkında ahlak zabıtası memurları tarafından önce gizli inceleme yapılacağı, bu gibi evlerde gizli fuhuş yapıldığı dellilleriyle tesbit edildiği takdirde düzenlenecek tutanakların gizli inceleme raporu ile birlikte en büyük polis amiri tarafından komisyona sunulacağı ve bu yerler hakkında Komisyonca 104. maddeye göre işlem yapılacağı düzenlenmesine yer verildiği, anılan Yasanın 104. maddesinde ise, usulü dairesinde izin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı dellilleriyle tespit edilen 95 ve 96. maddelerde yazılı yerlerin komisyon kararıyla üç ayı geçmemek üzere kapatılacağının öngörüldüğü, bu durumda gizli fuhuş yapıldığı kanıtlanmayan davacıya ait evin iki ay süreyle kapatılmasına ilişkin dava konusu kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu kararın iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare tarafından; davacı hakkında gizli fuhuş yapıldığını kanıtlayan yeterli bilgi ve belge olduğu ileri sürülerek anılan Mahkemenin … gün ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3622 sayılı Yasayla değişik 49.maddesinde yer alan sebeblerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen ve yukarıda özetlenen gerekçelere dayalı olarak verilen … Nolu İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı, usul ve hukuka uygun olup, bozma nedeni bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve anılan kararın onanmasına, 14.10.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.