Danıştay Kararı 10. Daire 1996/2339 E. 1998/5107 K. 21.10.1998 T.

10. Daire         1996/2339 E.  ,  1998/5107 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1996/2339
Karar No : 1998/5107

Temyiz Eden (Davalı) : …
Karşı Taraf (Davacı) : …
İstemin Özeti : Davacının atari salonu açma izni verilmesi talebinin reddine ilişkin 6.1.1995 gün ve … sayılı … Valiliği işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … İdare Mahkemesince; dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Davalı idarece yapılan başvuru üzerine işyerinin konumu itibariyle genelgeye uygun olup olmadığını belirleyerek, uygun ise işyerinde düzenlenmesi gereken unsurları bildirerek bir ön izin verilip, bilahare tekrar işyerinin Genelgeye uygun düzenlenip düzenlenmediğini kontrol ederek kesin izin vermesi ya da talebi reddetmesi gerekir. Davalı idarece Genelge’de belirlenen niteliklerin taşıyıp taşımadığı yolunda hiç bir inceleme yapılmadan talebin reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Ayrıca bu konuda işyerinin konumu ile ilgili olarak yerel mahkemece keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle işlemin iptaline ilişkin mahkeme kararına yönelik temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İleri sürülen bozma nedenleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1 numaralı bendinde öngörülen nedenlerden hiçbirisine girmediğinden, temyiz isteğinin reddi ile hukuka ve usul hükümlerine uygun bulunan, İdare Mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava; davacının atari salonu açma izni verilmesi talebinin reddine ilişkin 6.1.1995 gün ve … sayılı Aksaray Valiliği işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
Açılan bu dava sonunda, … İdare Mahkemesince; 2959 sayılı Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanununun 8. maddesinde, atari salonu ve benzeri yerlerin açılması ve faaliyetde bulunmasının mahallin en büyük mülki amirinin iznine bağlı olduğunun hükme bağlandığı ve mahalli mülki amire takdir yetkisi tanındığı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce 15.1.1993 gün ve B.05.l.EGH.D.11.03.05 sayılı Genelgesinde müraacatcılara, yasanın yürürlüğe girmesine kadar öngörülen tüm yükümlülükleri yerine getireceğine dair taahhüt alınarak izin verilebileceğinin ifade edildiği, geçici ruhsat verilmesinde aranacak kriterler ve yasakların sayıldığı, Mahkemenin 22.6.1995 günlü ara kararıyla, dava konusu yerin Genelge kurallarına uyup uymadığının tesbiti amacıyla yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması sonucu düzenlenen raporda işyerinin, konumu itibariyle atari salonu olarak düzenlenmeye uygun olduğunun anlaşıldığı, bu nedenle dava konusu işlemde yetki ve sebep unsurları yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare tarafından; usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülen anılan Mahkemenin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Davalı idarece somut bir gerekçe ile başvuru reddedilmediği halde yerel Mahkemece, Genelge’de ki kriterler yönünden işyeri ile ilgili bilirkişi ve keşif incelemesi yapılmasında hukuki isabet görülmemiştir.
2959 sayılı Polis Vazife ve Selahiyetleri Yasasının 8. maddesinde; atari salonu ve benzeri yerlerin açılması ve faaliyette bulunmasının en büyük mülki amirin iznine bağlı olduğu düzenlenmesine yer verilmiştir.
Atari salonlarıyla ilgili müracaatlarda İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce 15.1.1993 gün ve B.05.l.EGH.D.ll.03.05 sayılı Genelge ile geçici ruhsat verilemesi sırasında aranacak kriterler ve yasaklar sayılmıştır.
Dolayısıyla davalı idareye yapılan ruhsat başvurusu üzerine talepte bulunulan yerin incelenmesi ve Genelgenin belirlediği kıstaslara göre değerlendirilmesi yapılması gerekmektedir.
Dava konusu uyuşmazlıkta ise; davacının atari salonu açma ruhsatı verilmesi için davalı idareye başvurduğu, davalı idarece, bu konuda Genelge bulunmasına karşın hakkında yasal çalışma tamamlana kadar başvuruları olumlu bir sonuca bağlanma yolunu tercih etmedikleri gerekçesiyle reddedildiği ve bu işleme karşı dava açıldığı dava dosyasının incelenmesinden anlaşılmaktadır.
Bu durumda, davalı idarece yapılan başvuru üzerine işyerinin konumu itibariyle genelgeye uygun olup olmadığını belirleyerek, uygun ise işyerinde düzenlenmesi gereken unsurları bildirerek bir ön izin verilip, bilahare işyerinin Genelgeye uygun düzenlenip düzenlenmediğini tekrar kontrol ederek kesin izin vermesi ya da talebi reddetmesi gerekir. Davalı idarece Genelge’de belirlenen niteliklerin taşıyıp taşımadığı yolunda hiç bir inceleme yapılmadan talebin reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesine uygun bulunmayan temyiz isteminin reddine, … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıdaki gerekçelerle onanmasına, 21.10.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.