Danıştay Kararı 10. Daire 1996/2268 E. 1998/733 K. 18.02.1998 T.

10. Daire         1996/2268 E.  ,  1998/733 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1996/2268
Karar No : 1998/733

Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : T.C.Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü – ANKARA
Vekili : …
İstemin Özeti : Emniyet Genel Müdürlüğü matbaasında teknisyen yardımcısı olarak çalışan davacının fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmamasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda … İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : 5434 sayılı Yasanın 32/D-II maddesi uyarınca zehirli, boğucu gaz, asit, boya işleri ile gaz maskesi ile çalışmayı gerektiren başka işlerde çalışanların fiili hizmet süresi zammından yararlandırılabilmeleri için bu çalışmaların atelye, fabrika, havuz ve depolarda geçmesi gerekmektedir.
Bu bentten hareketle Yasada sayma yoluyla belirlenen hizmetlerin kapsamının genişletilmesi mümkün değildir.
Davacının fiili hizmet süresi zammından yararlanıp yararlanamayacağının belirlenebilmesi için, çalıştığı işyerinin Yasada öngörüldüğü şekilde atelye niteliği taşıyıp taşımadığının ve yaptığı işin, bulunduğu ortamın kapsamında olup olmadığının yaptırılacak bilirkişi incelemesi ile saptanması gerekmektedir.
Davacının fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması gerektiğine ilişkin olan temyize konu İdare Mahkemesi kararına dayanak alınan bilirkişi raporunda ise belirtilen hususların yeterince incelenmediği görülmektedir.
Açıklanan nedenle eksik incelemeye dayalı olarak verilen kararın bozulması gerektiği düşünülmüştür.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, Emniyet Genel Müdürlüğü matbaasında teknisyen yardımcısı olarak çalışan davacının fiili hizmet süresi zammından yararlandırılması isteminin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; davacının görev yaptığı işyerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen bilirkişi raporunda, davacının karşılaştığı toksik ajanların en önemlisi olan kurşunun ölçülen miktarının 5 mcg olduğu, bu değerin toksik düzeyin çok altında bulunduğu, çalışma ortamında basit kişisel ve çevresel korunma ve hijyen tedbirlerinin sağlanması halinde çalışanların sağlığı üzerinde meydana gelebilecek zararlı etkilerin giderilebileceği, dolayısıyla sözkonusu çalışmanın fiili hizmet süresi zammı verilmesini gerektirmediği sonucuna ulaşıldığından, yasa kapsamında değerlendirilemeyecek olan davacının yaptığı iş nedeniyle fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmasına olanak bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı anılan mahkeme kararın yerinde olmadığı iddiasıyla temyizen incelenip bozulmasını istemektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3622 sayılı Yasayla değişik 49.maddesinde yer alan sebeblerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen ve yukarıda özetlenen gerekçelere dayalı olarak verilen … İdare Mahkemesinin … tarih E:…, K:… sayılı kararı, usul ve hukuka uygun olup, bozma nedeni bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve anılan kararın onanmasına, 18.2.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.