Danıştay Kararı 10. Daire 1996/1268 E. 1997/5493 K. 08.12.1997 T.

10. Daire         1996/1268 E.  ,  1997/5493 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1996/1268
Karar No : 1997/5493

Temyiz Eden (Davalı) : İçişleri Bakanlığı – ANKARA
Karşı Taraf (Davacı) : …
İstemin Özeti : … Emniyet Müdürlüğü kadrosunda polis memuru olarak görevli iken trafik kazası sonucu yaralanan davacının nakdi tazminat verilmesi isteminin reddine ilişkin işlemin iptali ve tazminata hükmedilmesi istemiyle … İdare Mahkemesinde açılan dava sonucu; dava konusu işlemin iptaline ilişkin olarak verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın davalı idare tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İleri sürülen bozma nedenleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1 numaralı bendinde öngörülen nedenlerden hiçbirisine girmediğinden, temyiz isteğinin reddi ile hukuka ve usul hükümlerine uygun bulunan, İdare Mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, polis memuru olarak görev yapan davacının geçirdiği trafik kazasında yaralanması nedeniyle nakdi tazminat ödenmesi yolunda yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ve tazminat ödenmesi istemiyle açılmıştır.
İdare mahkemesince, 2330 sayılı Yasanın 1.maddesi ve diğer maddeleri birlikte değerlendirildiğinde, nakdi tazminat ödenebilmesi için yaralanma, ölüm ve sakatlanmanın görevle ilgili olmasının yeterli görüldüğü, ayrıca başka şartların aranmadığı, her ne kadar Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmeliğin 19.maddesinde görevli kişinin kusurlu olduğunun tesbiti halinde nakdi tazminat ödenmemesi kurala bağlanmış ise de yasayla düzenlenmeyen bir hususun yönetmelikle düzenlenemeyeceği, yaralanmanın hizmetle ilgili ve hizmet sırasında meydana geldiği açık olduğundan davacının kusuru olup olmadığına bakılmaması gerektiği, ayrıca kamu yararı ve düzeni amacıyla yürütülen hizmetler sırasında kişilerin mal varlıkları hayatları veya sağlıkları üzerinde meydana gelen zararı sadece o kişiler üzerinde bırakmanın kamu hizmetinden yararlanan diğer fertler bakımından tam bir eşitsizlik doğuracağı, dolayısıyla davacının 4/8 oranında kusurlu olduğundan bahisle nakdi tazminat ödenmemesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Davalı idare, anılan mahkeme kararında yasal isabet bulunmadığını ileri sürerek temyizen incelenip bozulmasını istemektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3622 sayılı Yasayla değişik 49.maddesinde yer alan sebeblerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen ve yukarıda özetlenen gerekçelere dayalı olarak verilen … İdare Mahkemesinin … tarih E:…, K:… sayılı kararı, usul ve hukuka uygun olup, bozma nedeni bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve anılan kararın onanmasına, 8.12.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.