Danıştay Kararı 10. Daire 1995/3272 E. 1997/1559 K. 05.05.1997 T.

10. Daire         1995/3272 E.  ,  1997/1559 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1995/3272
Karar No : 1997/1559

Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : İçişleri Bakanlığı – ANKARA
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması davacı tarafından istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava; davacının Türk Vatandaşlığına kabul edilmesi yolundaki başvurusunun reddine ilişkin 26.4.1993 tarih ve 39506 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 6. ve 7. Maddelerinde genel olarak vatandaşlığa alınma ile istisnai vatandaşlığa alınma koşullarının sayıldığı, aynı Yasanın 11. maddesinde de, vatandaşlığa alınma dileğinde bulunan kişi hakkında bu Yasanın uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirlenecek esaslara göre soruşturma yapılarak gerekli koşulların bulunup bulunmadığının araştırılacağı, durumları uygun görülenlerin vatandaşlığa kabulü için Başbakanlığa teklifte bulunulacağı, uygun görülmeyenlerin başvurularının İçişleri Bakanlığınca reddedileceği hükmüne yer verildiği; yabancıların Türk Vatandaşlığına alınması ve nüfus kütüklerine Türk Vatandaşı olarak tescil edilmesinin Devletin egemenlik hakkını ilgilendirdiğinden, konunun tamamen Bakanlar Kurulunun takdirine bağlı olduğu, davalı idarenin savunma yazıları ile mahkemenin 3.11.1994 tarihli ara kararına yanıt olarak gönderilen belgelerin incelenmesinden, davacının başvurusu üzerine yapılan soruşturma sonucu durumunun güvenlik bakımından sakıncalı görüldüğünün anlaşıldığı, idarenin takdir yetkisini kullanarak egemenlik haklarını ilgilendiren bu konu hakkında tesis ettiği işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetmiştir.
Davacı, Sağlık Bakanlığı nezdinde sözleşmeli tıp doktoru olarak çalıştığını, içeriğini bile bilmediği soruşturma evrakına dayanılarak vatandaşlığa alınmamasına ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek anılan kararın temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3622 sayılı Yasayla değişik 49.maddesinde yer alan sebeblerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen ve yukarıda özetlenen gerekçelere dayalı olarak verilen … İdare Mahkemesinin … tarih E:…, K:… sayılı kararı, usul ve hukuka uygun olup, bozma nedeni bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve anılan kararın onanmasına, 5.5.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.