Danıştay Kararı 10. Daire 1995/2721 E. 1997/1678 K. 07.05.1997 T.

10. Daire         1995/2721 E.  ,  1997/1678 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1995/2721
Karar No : 1997/1678

Temyiz Eden (Davacılar) : 1-…
2-…
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : …
İstemin Özeti : Davacıların satın aldığı kasatura için silah ruhsatı verilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda … İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava; yabancı uyruklu olan davacıların Marmaris İlçesinden satın aldıkları ve yurt dışına çıkarken el konulan kasaturaya antika bir silah olması edeniyle silah ruhsatı verilmesi istemiyle yaptıkları başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Açılan bu dava sonucunda, … İdare Mahkemesince, 6136 sayılı Kanun ve buna dayalı olarak çıkarılan Yönetmeliğe göre, silah taşıma ve bulundurma ruhsatı talebinde ancak Türk Vatandaşlarının bulunabileceği, İngiliz vatandaşı olan ve Londra’da oturan davacılara Marmaris ilçesinden satın aldıkları kasatura için silah taşıma ya da bulundurma ruhsatı verilmesinin mümkün olmaması nedeniyle davalı idarece tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacılar tarafından, anılan idare mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın; ruhsat talebinde bulunanların Türk Vatandaşı olmadıklarından bahisle talebin reddinde yasaya uyarlık bulunmadığı … Asliye Ceza Mahkemesince Yönetmeliğe göre ruhsat alınmasının istendiği, Londra’da da kendi kanunlarına göre bıçak için ruhsat alınacağı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3622 sayılı Yasayla değişik 49.maddesinde yer alan sebeblerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen ve yukarıda özetlenen gerekçelere dayalı olarak verilen … İdare Mahkemesinin … tarih E:…, K:… sayılı kararı, usul ve hukuka uygun olup, bozma nedeni bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve anılan kararın onanmasına, 7.5.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.