Danıştay Kararı 10. Daire 1995/1902 E. 1997/1713 K. 09.05.1997 T.

10. Daire         1995/1902 E.  ,  1997/1713 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1995/1902
Karar No : 1997/1713

Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : …
Davalı İdare Yanında Davaya Katılan : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacı derneğin, … cad. … Sit. … Blok adresinde lokal açmak ve kadehle içki satış yapmak için yaptıkları başvurunun reddedilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan dava sonunda … İdare Mahkemesince davanının reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenip bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, davacı derneğin lokal açmak ve kadehle içki satmak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; 2908 sayılı Dernekler Yasasının 90. Maddesinde, derneklerin mahallin en büyük mülki amirinden izin almak koşuluyla lokal açıp işletebileceklerinin belirtildiği 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 24/2. maddesinde ise, ana gayrimenkulün kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, klüp ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerlerinin ancak kat malikleri kurulunun oybirliğiyle vereceği karar ile açılabileceği hükmünün getirildiği, yapılan araştırmada, kat maliklerinin; lokal açma talebinde bulunulan … … pafta … Ada, … Parsel sayılı taşınmazda bulunan … Blok … Nolu eski eserin tapuda mesken olarak kayıtlı olduğu aynı parsel üzerinde bulunan diğer blokların maliklerinin burada lokal açılmasını istemediklerini belirtir dilekçe verdikleri, lokal açılması halinde site sakinlerinin huzurunun bozulacağının … Karakol Amirliğince bildirilmesi üzerine tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı, anılan idare mahkemesince verilen kararın usul ve hukuka uygun olmadığı iddiası ile temyizen incelenip bozulmasını istemektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3622 sayılı Yasayla değişik 49.maddesinde yer alan sebeblerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen ve yukarıda özetlenen gerekçelere dayalı olarak verilen … İdare Mahkemesinin … tarih E:…, K:… sayılı kararı, usul ve hukuka uygun olup, bozma nedeni bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve anılan kararın onanmasına, 9.5.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.