Danıştay Kararı 10. Daire 1995/1337 E. 1997/1910 K. 20.05.1997 T.

10. Daire         1995/1337 E.  ,  1997/1910 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1995/1337
Karar No : 1997/1910

Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekili : …
Temyiz Eden ve Davaya Davacı Yanında Katılan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü
Vekili : …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması davacı şirket ve davaya davacı yanında katılan tarafından istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava; davacı şirketin yönetim kurulu üyesi olan …’nın, şirketin Libya’daki işlemlerini yürütmek üzere şirket müdürü olarak tayin edildiğinden bahisle adıgeçen kişiye işçi vizesi verilmesi yolunda yapılan başvurunun reddine ilişkin İş ve İşçi Bulma Kurumu … Bölge Müdürlüğü Yurtdışı Hizmetler Şube Müdürlüğü’nün 29.9.1993 tarih ve 3730 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 1475 sayılı İş Kanunu’nun 1. maddesinde işçinin bir hizmet akdine dayanak herhangi bir işte ücret karşılığı çalışan kişi olarak tanımlandığı, Yurt Dışında İşe Yerleştirme Hizmeti Hakkında Yönetmeliğin 3. maddesinde de yurt dışındaki işçi’nin, bir hizmet sözleşmesiyle bir işverene bağlı olarak yurtdışında çalışan, çalışmaları, oturmaları çalıştıkları ülkenin yasalarına uygun ve ücretini çalıştığı ülkenin para birimi üzerinden veya konvertibl döviz olarak alan kimseyi ifade edeceğinin hükme bağlandığı, yabancı bir ülkede Türk işçisi çalıştırmak isteyen işverenlerin isteklerini incelemenin, bu işverenlerin Türkiye’den işçi teminine veya yurt dışında işçi olarak çalışmak isteyenlerin yurt dışına gönderilmesinin İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun görev ve yetkisinde olduğunun aynı Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtildiği, dava dosyasının incelenmesinden, işçi vizesi istenilen …’nın davacı şirketin ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı olması, dolayısıyla işveren konumunda bulunması nedeniyle kendisine işçi vizesi verilmemesinde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetmiştir.
Davacı şirket ve davaya, davacı yanında katılan, anılan kararın hukuka aykırı olduğu savıyla anılan kararın temyizen incelenerek bozulmasını istemektedirler.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3622 sayılı Yasayla değişik 49.maddesinde yer alan sebeblerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen ve yukarıda özetlenen gerekçelere dayalı olarak verilen … İdare Mahkemesinin … tarih E:…, K:… sayılı kararı, usul ve hukuka uygun olup, bozma nedeni bulunmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve anılan kararın onanmasına, 20.5.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.