Danıştay Kararı 10. Daire 1994/6017 E. 1996/2013 K. 18.04.1996 T.

10. Daire         1994/6017 E.  ,  1996/2013 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1994/6017
Karar No : 1996/2013

Temyiz Eden (Davalı) : İçişleri Bakanlığı – ANKARA
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : …
İstemin Özeti : Bilezik imalatçılığı yapan davacıya silah taşıma ruhsatı verilmemesine ilişkin işlemi, açılan dava sonucunda; Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin 9/d maddesi uyarınca, durumları bu yönetmelikte aranılan şartlara uygun olan Sarraf ve Kuyumculara Valiler tarafından silah taşıma ruhsatı verilebileceği, kuyumcu imalatçıları ve kuyumcu toptancılarının da bu yönetmelik hükmünün amaç ve lafzı kapsamında değerlendirilmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen işlemin mevzuata, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal eden …İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; davalı tarafından, yönetmelikteki sarraf ve kuyumcu kelimelerinin kuyumcu imalatçıları ve toptancılarını ifade etmediği savıyla, temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Yerinde olmadığı ileri sürülen temyiz isteminin reddi gerekeceği savunulmuştur.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Yönetmelik hükmünün lafzı ve amacı ile sonradan yapılan değişiklikle idarenin kuyumcu imalat ve toptancılarını hüküm kapsamında sarahaten belirttiği gözönüne alındığında; temyiz isteminin reddi ve usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerekmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İleri sürülen bozma nedenleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1 numaralı bendinde öngörülen nedenlerden hiçbirisine girmediğinden, temyiz isteğinin reddi ile hukuka ve usul hükümlerine uygun bulunan, İdare Mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına 18.4.1996 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.