Danıştay Kararı 10. Daire 1993/1671 E. 1994/2557 K. 06.06.1994 T.

10. Daire         1993/1671 E.  ,  1994/2557 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 1993/1671
Karar No : 1994/2557

Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekilleri : …
Karşı Taraf (Davalı) : 1- İçişleri Bakanlığı – ANKARA
2- T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü – ANKARA
Vekili : …
İstemin Özeti : Davacının, … Emniyet Müdürlüğü kadrosunda polis memuru olarak görev yaparken paranoid bozukluk nedeniyle adi malül olarak emekliye sevkine ilişkin işlemin iptali ve 31.8.1989 tarihinden genel idare hizmetleri sınıfına atanıncaya kadar geçecek süreye ilişkin parasal haklarının tazminat olarak faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle açtığı dava sonunda, … İdare Mahkemesi … tarih ve E:… , K:… sayılı kararıyla; davayı reddetmiştir.
Davacı, hastane raporunda rahatsızlığının şifa bulmuş olduğunun ve silahlı polis olarak değilse bile genel idare hizmetlerinde çalışabileceğinin belirtildiğini iddia ederek, anılan mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
İçişleri Bakanlığı Savunmasının Özeti : Yerinde olmadığı ileri sürülen temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
T.C.Emekli Sandığı Savunmasının Özeti : Yerinde olmadığı ileri sürülen temyiz isteminin reddi mgerektiği savunulmaktadır.
D.Tetkik Hakimi : …
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 63 nci maddesinde “…… Ancak her ne suretle olursa olsun atandıkları yerde kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kimselerin sağlığı nedeniyle görevini yapamayacak duruma gelenler, Bakanlıkta Genel İdare Hizmetleri Sınıfından bir göreve atanırlar” hükmü getirilmiştir.
Yukarıda metni açıklanan madde hükmünden anlaşılacağı üzere Emniyet teşkilatında bir görevde iken bu görevi sağlık nedeni ile yapamıyacak duruma gelenler İçişleri Bakanlığı emrinde genel idare hizmetleri” sınıfında bir göreve atanacaklardır.
Diğer taraftan 16.12.1989 tarih ve 20374 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmeliğin 12 nci maddesi hükmü Emniyet Teşkilatındaki bir görevden ayrıldıktan sonra tekrar Emniyet Teşkilatındaki bir göreve dönmek isteyenler ile ilgili olup dava konusu olayla ilgisi bulunmamaktadır.
Öte yandan 657 sayılı Kanunun 105 nci maddesi üçüncü fıkrası hükmü hastalıkları iyileşmeyen devlet memurları ile ilgili olup davacının hastalığının şifa bulduğu dosya içeriği ile sabittir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz isetminin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünüldü.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava, … Emniyet Müdürlüğü kadrosunda Polis memuru olarak görev yaparken paranoid bozukluk nedeniyle adi malül olarak emekliye sevk edilen davacının, emekliye sevkine ilişkin işlemin iptali ve 31.8.1989 tarihinden genel idare hizmetleri sınıfına atanıncaya kadar geçecek süreye ilişkin parasal haklarının tazminat olarak faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi, 657 sayılı Yasanın 105.maddesine göre hastalık nedeniyle emekliye sevk edilmek için hastalığın iyileşmemesi şartının bulunduğu, sağlık kurulu raporunda her ne kadar hastalığı şifa bulduğundan sözedilmekte ise de; hastalığın niteliği yönünden davacının silahlı polislik yapamayacağının bildirildiği, raporda genel idare hizmetinde görev yapabileceği sonucuna ulaşıldığı ancak davalı idare emniyet teşkilatında genel idare hizmetine mensup memurlar ile emniyet hizmetleri sınıfı mensuplarının bir arada çalışmaları nedeniyle davacının emniyet teşkilatında genel idare hizmetleri sınıfında bir göreve atanmasının sakıncalı görüldüğü, dolayısıyla idarenin genel idare hizmetlerine atama konusunda sahip olduğu takdir yetkisinin hizmet gereği ve kamu yararı gözönünde tutularak davacı aleyhine kullanılmasında mevzuata ve idari takdir ilkelerine aykırılık görülmediği gerekçesiyle davayı reddetmiştir.
Davacı, hastane raporunda rahatsızlığının şifa bulunmuş olduğu ve silahlı polis olarak değilse bile genel idare hizmetlerinde çalışabileceğinin belirtildiğini iddia ederek, anılan mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun 63.maddesinde “Sağlık nedeniyle izinli veya raporlu olan personel hakkında genel hükümler uygulanır. Ancak, her ne suretle olursa olsun atandıkları yerde kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kimselerin sağlığı nedeniyle görevini yapamayacak duruma gelenler, Bakanlıkta Genel İdare Hizmetleri Sınıfından bir göreve atanırlar.” hükmü yer almaktadır.
Dava ve temyiz dosyalarının birlikte incelenmesinden; davacının akıl hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü, tedavi sonucunda … Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin 23.3.1989 tarih ve 484 sayılı Sağlık Kurulu raporunda “… geçirdiği “atipik paranoid bozukluk” adı verilen akıl hastalığının şifa bulmuş olduğu, bu akıl hastalığının niteliği gözönüne alınarak aktif silahlı polislik görevi yapamayacağı, ancak 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 63.maddesi uyarınca genel idare hizmetleri sınıfında memur olarak çalışabileceği” hususunun belirtildiği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla Hastane Sağlık Kurulu Raporunda hastalığının şifa bulduğu ve genel idare hizmetleri sınıfında memur olarak çalışabileceği belirtilen davacının, yukarıda anılan yasal düzenleme uyarınca idarenin herhangi bir takdir yetkisi olmaksızın genel idare hizmetleri sınıfından bir göreve atanması gerekirken adi malül olarak emekliye sevkine ilişkin işlemde mevzuata uyarlık görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı Yasanın 49.maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, dosyanın yeniden karar verilmek üzere anılan idare mahkemesine gönderilmesine 6.6.1994 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.