Danıştay Kararı 1. Daire 2011/962 E. 2011/1096 K. 01.07.2011 T.

1. Daire         2011/962 E.  ,  2011/1096 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2011/962
Karar No : 2011/1096

Büyükşehir Belediyesinin görev ve sorumlulukları arasında bulunan tıbbi atıkların, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi için uygun teknoloji ve bertaraf yönteminin seçilmesi, gerekli altyapı ve tesislerin kurdurulması ve işlettirilmesi ile ilgili söz konusu işin 49 yıllığına imtiyaz yolu ile sürdürülmesi için; 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesi doğrultusunda görüş bildirilmesi istemine ilişkin … Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının … tarih ve … sayılı yazısında aynen;
“5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesinin (ı) fıkrasında ‘sanayi ve tıbbi atıklara ilişkin hizmetleri yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek…” Büyükşehir Belediyesinin görevleri arasında belirtilmiştir.
22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin 9. Maddesinde; ‘Belediyeler;
a) Tıbbi atıkların geçici atık depolarından veya konteynırlarından alınarak toplanması, taşınması, sterilizasyon işlemine tabi tutulması ve bertarafı ile ilgili detayları içeren Tıbbi Atık Yönetim Planı’nı hazırlamak, uygulamak ve halkın bilgilenmesini sağlamakla,
b) Tıbbi atıkları geçici atık depolarından alarak bertaraf sahasına taşımak/taşıttırmakla,
c) Tıbbi atık bertaraf/sterilizasyon tesislerini kurmak/kurdurmak, işletmek/işlettirmekle,
d) Kuracakları tıbbi atık bertaraf tesisleri ile sterilizasyon tesisleri için ön lisans/lisans almakla,
e) Tıbbi atık taşıma araçları için taşıma lisansı almakla,
f) Geçici atık depolarına yapı ruhsatı vermekle,
g) Tıbbi atıkların yönetimiyle görevli personelini periyodik olarak eğitmekle/eğitimini sağlamakla,
h) Tıbbi atıkların yönetimiyle görevli personelin özel giysilerini sağlamakla,
i) Sağlık kurululuşlarından toplanan, taşınan ve bertaraf edilen tıbbi atık miktarlarını kayıt altına almak, bu bilgileri yıl sonu itibarı ile valiliğe göndermek ve talep edilmesi halinde Bakanlığın incelemesine açık tutmakla, yükümlüdürler’ şeklinde düzenlenmiş yine aynı yönetmeliğin 31. maddesinde ise;
‘Tıbbi atıkların sterilizasyon işlemine tabi tutularak zararsız hale getirilmesi, yakılması veya depolanması suretiyle bertaraf edilmesi ile bu işlemlerin belgelendirilmesinden büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri, büyükşehir belediyesi olmayan yerlerde ise belediyeler veya yetkilerini devrettiği kişi ve kuruluşlar müteselsilen sorumludur.
Tıbbi atık bertaraf tesisi işletmecisi kişi, kurum ve kuruluşlar, tıbbi atıkların bertarafı ile görevli personeli periyodik olarak eğitmek, sağlık kontrolünden geçirmek ve diğer koruyucu tedbirleri almakla yükümlüdürler’ şeklindedir.
5393 Sayılı belediye Kanununun Belediye meclisinin görev ve yetkilerini düzenleyen 18 maddesinin (j) bendinde ‘Belediye adına imtiyaz verilmesine ve belediye yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet devret modeli ile yapılmasına; belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek’ denilmektedir. Aynı Kanunun 15. maddesinde ise ‘ Belediye, (e), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen hizmetleri Danıştay’ın görüşü ve İçişleri Bakanlığının kararıyla süresi 49 (kırkdokuz) yılı geçmemek üzere imtiyaz yoluyla devredilebilir; toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek suretiyle yerine getirebileceği gibi toplu taşıma hatlarını kiraya verme veya 67 nci maddedeki esaslara göre hizmet satın alma yoluyla yerine getirebilir’ hükmü yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen mevzuat çerçevesinde … Büyükşehir Belediye Meclisince … tarih ve … Karar no’lu Belediye Meclis kararı alınmış olup Büyükşehir belediyesinin görev ve sorumlulukları arasında bulunan tıbbi atıkların; Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi için uygun teknoloji ve bertaraf yönteminin seçilmesi, gerekli altyapı ve tesislerin kurdurulması ve işlettirilmesi ile ilgili söz konusu işin 49 yıllığına imtiyaz yolu ile sürdürülmesi için; 5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesi doğrultusunda görüşlerinizin bildirilmesi hususunu arz ederim.” denilmektedir.

Gereği Görüşülüp Düşünüldü :
… Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının yukarıda aynen yer verilen yazısında, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi için uygun teknoloji ve bertaraf yönteminin seçilmesi, gerekli altyapı ve tesislerin kurdurulması ve işlettirilmesi ile ilgili söz konusu işin 49 yıllığına imtiyaz yolu ile sürdürülmesine ilişkin görüş bildirilmesi istenmektedir.
2575 sayılı Danıştay Kanununun 23 üncü maddesinin (e) ve 42 nci maddesinin (f) bentleri hükümlerine göre Danıştayca istişari mahiyette incelenerek düşünce bildirilecek işlerin Cumhurbaşkanlığı veya Başbakanlık tarafından gönderilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan aynı Kanunun 23 üncü maddesinin (d) ve 42 nci maddesinin (c) bentleri uyarınca kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında düşünce bildirilmesi görevi Dairemize verilmiş ise de, düşünce istemine konu yazıda tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi işinin imtiyaz yoluyla devredilmesi amacıyla hazırlanmış ve taraflarca parafe edilmiş bir imtiyaz sözleşmesi metninin yazıya eklenmediği görülmektedir.
Bu nedenle … Büyükşehir Belediye Başkanlığının hukuki mahiyetinin ne olduğu anlaşılamayan istemi üzerine görüş bildirilmesine olanak bulunmadığından istemin incelenmeksizin reddine, dosyanın Danıştay Başkanlığına sunulmasına 1.7.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.