Danıştay Kararı 1. Daire 2005/325 E. 2005/938 K. 12.07.2005 T.

1. Daire         2005/325 E.  ,  2005/938 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2005/325
Karar No : 2005/938

K A R A R

Sanıklar :
1- … – … Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı
2- … – ” ” Kliniğinde Görevli Doktor

Suç : Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu şikayetçinin çocuğunun ölümüne sebebiyet vermek

Suç Tarihi : 1.12.2000

İncelenen Karar : … Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Kurulun 17.3.2005 günlü ve … sayılı men-i muhakeme kararı

Karara İtiraz Eden : Yok

İnceleme Nedeni : Yasa gereği kendiliğinden

… Üniversitesi Rektörlüğünden 22.3.2005 günlü ve … sayılı yazı ile gönderilen soruşturma dosyası ile yukarıda belirtilen Kurul kararı Tetkik Hakimi …’un açıklamaları dinlendikten sonra, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 53 üncü maddesi uyarınca incelendi;

Gereği Görüşülüp Düşünüldü :
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun Ek 5 inci maddesinde, “Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumlarının, vakıf yönetim organı dışında en az yedi kişiden oluşan bir mütevelli heyeti bulunur. Mütevelli heyet üyeleri, vakıf yönetim organı tarafından dört yıl için seçilir, süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Mütevelli heyet üyelerinin yaş sınırlaması hariç Devlet memuru olma niteliklerine sahip bulunmaları ve en az üçte ikisinin lisans düzeyinde yükseköğrenim görmüş olması gerekir. Mütevelli heyet üyeleri kendi aralarından bir başkan seçer. Mütevelli heyet vakıf yükseköğretim kurumunun tüzelkişiliğini temsil eder. Vakıf yükseköğretim kurumlarının yöneticileri Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alınarak mütevelli heyet tarafından atanır. Mütevelli heyet; vakıf yüksek öğretim kurumu yöneticilerine uygun gördüğü ölçüde yetkilerini devredebilir. Yükseköğretim kurumunda görevlendirilecek yöneticiler ve öğretim elemanları ile diğer personelin sözleşmelerini yapar, atamalarını ve görevden alınmalarını onaylar, yükseköğretim kurumunun bütçesini onaylar ve uygulamaları izler, ayrıca vakıfça hazırlanan yönetmelik hükümlerine göre diğer görevleri yürütür.” Ek 8 inci maddesinde ise, “Vakıfça kurulacak yüksekögretim kurumlarındaki akademik organlar, Devlet yükseköğretim kurumlarındaki akademik organlar gibi düzenlenir ve onların görevlerini yerine getirir. Öğretim elemanlarının nitelikleri Devlet yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının niteliklerinin aynıdır. Devlet yükseköğretim kurumlarında çalışmaları yasaklanmış veya disiplin yoluyla bu kurumlardan çıkarılmış kişiler, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev alamazlar.” hükümlerine yer verilmiş, bu kurumlarda görevli akademik veya diğer personelin, görevleri dolayısıyla ya da görevlerini yaptıkları sırada işledikleri ileri sürülen suçlar hakkında 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 53 üncü maddesinde öngörülen soruşturma usulüne tabi olacaklarına ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.
Bu durumda, sözü edilen personel hakkında 2547 sayılı Kamunun 53 üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasına olanak bulunmadığından, suç işledikleri ileri sürülen bu kişiler hakkında genel hükümler uyarınca işlem yapılması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, … Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Öğretim Üyesi olan ve haklarında anılan Yasanın 53 üncü maddesi uyarınca karar verilmesine hukuken olanak bulunmayan sanıklar için … Üniversitesi Rektörlüğü Yetkili Kurulunca verilen men-i muhakeme kararının bozulmasına, dosyanın genel hükümlere göre işlem yapılmak üzere … Cumhuriyet Başsavcılığına, kararın bir örneğinin adı geçen Üniversiteye gönderilmesine 12.7.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.