Danıştay Kararı 1. Daire 1992/175 E. 1992/202 K. 23.06.1992 T.

1. Daire         1992/175 E.  ,  1992/202 K.
Daire : BİRİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 202
Esas Yılı : 1992
Esas No : 175
Karar Tarihi : 23/06/992

BÜYÜKŞEHİRLERDE SU TARİFELERİYLE İLGİLİ KARARLARIN MÜLKİ İDARE AMİRLERİNİN ONAYINA BAĞLI OLMADIĞI HK.

Belediyelere bağlı su ve kanalizasyon idareleri tarafından düzenlenen su tarifelerinin mülki idare amirlerinin onayına bağlı olup olmadığı konusunda düşülen duraksamayla ilgili olarak istişari görüş itenilmesi üzerine; Gereği görüşülüp düşünüldü:
2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 3009 sayılı Kanunla değiştirilen 6. maddesinin f fıkrasında su satışı ve kullanılmış suların boşalttırılmasına ilişkin tarifeleri inceleyerek karara bağlamak İSKİ Genel Kurulunun görevleri arasında sayılmış, aynı Kanunun 3009 sayılı Kanunla değiştirilen 4.maddesinde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin İSKİ Genel Kurulu olarak görevli ve yetkili olduğu belirtilmiş, yine 3009 sayılı Kanunla değiştirilen 9.maddenin k fıkrasında, Genel Müdürlükçe hazırlanan ve satışı su kullanılmış suların boşaltılmasına ilişkin tarifeleri tesbit ederek Genel Kurulun onayına sunma Yönetim Kurulunun görevleri arasında yer almıştır. Anılan Kanunun 3305 sayılı Kanunla değiştirilen ek 5.maddesinde de, bu Kanunun diğer büyükşehir belediyelerinde de uygulanacağı kurala bağlanmıştır.
Ayrıca, aynı Kanuna 3009 sayılı Kanunla getirilen ek 1.maddede, 6.maddenin (a) bendinde yer alan 5 yıllık yatırım planı, (c) bendinde belirtilen bütçeyle (e) bendinde sözü edilen bilanço İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girer hükmüne yer verilmektedir.
Yukarıda anılan maddelerin birlikte incelenmesinden İSKİ Yönetim Kurulunca hazırlanan su satışı ve kullanılmış suların boşaltılmasına ilişkin tarifelerin İSKİ Genel Kurulu olarak görev yapan Büyükşehir Belediye Meclisinin onayına sunulacağı, bu Meclisçe tarifelerin incelenerek karara bağlanacağı ve bu tarifelerin Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından onaylanmasına gerek olmadan yürürlüğe gireceği anlaşılmaktadır.
Anayasanın 127.maddesi gereğince, merkezi idare, mahalli idareler üzerinde, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahiptir. 2560 sayılı Kanunda ise, merkezi idareye, vesayet yetkisi tanıyan hiçbir hüküm bulunmamaktadır.
Bu durumda, İSKİ Genel Kurulu olarak da görev yapan Büyükşehir Belediye Meclisinin, su satışı ve kullanılmış suların boşaltılması ile ilgili tarifeleri, Büyükşehir Belediye Başkanının onayına tabi ollmadığı gibi ayrıca bu tarifeler üzerinde herhangi bir merciinde vesayet yetkisi bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle büyükşehirlerde su tarifeleriyle ilgili kararların mülki idare amirlerinin onayına bağlı olmadığı görüşüne varıldı.