Danıştay Kararı 1. Daire 1989/4 E. 1989/56 K. 21.03.1989 T.

1. Daire         1989/4 E.  ,  1989/56 K.
Daire : BİRİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 56
Esas Yılı : 1989
Esas No : 4
Karar Tarihi : 21/03/989

BASIN-YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNİ VEKALETEN YÜRÜTENLERE GÖREVLERİNİN BİTİMİNDEN SONRA SÜREKLİ NİTELİKLİ SARI BASIN KARTI VERİLMESİNE OLANAK BULUNMADIĞI HK.

İstişari görüş isteminin konusunu, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü görevini vekaleten yürütenlere görevlerinin bitiminde ve başvuruları halinde, sürekli nitelikli sarı basın kartı verilip verilemeyeceği hususu oluşturmaktadır.
10 Eylül 1986 günlü Resmi Gazetede yayımlanan Basın Kartları yönetmeliğinin asrı basın kartı verilecek diğer görevleri belirleyen bölümünde yer alan ve “Devlet Enformasyon Hizmetleri” başlığını taşıyan 24.madde sinin (F) bendinde 2 Ekim 1987 günlü Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle eklenen son cümlede, “Genel Müdürlük görevine atanmış olanlara görevlerinin hitamında ve müracaatları halinde, sürekli nitelikli sarı basın kartı verilir.” hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm, Yönetmeliğin sarı basın kartı verilmesinin koşullarını belirleyen maddelerindeki ilkelerin bir istisnasıdır. Şöyle ki Basın Kartları Yönetmeliğinin sarı basın kartının kimlere verileceğini genel olarak düzenleyen 4.maddesinin (c) bendinde, Yönetmeliğin 24,25 ve 26.maddelerinde yazılı kuruluşların, bu addelerde sayılan görev ünvanlarını kadrolu olarak taşıyan ve fiilen bu görevi ifa eden mensuplarına “fiili göreve bağlı olarak” sarı basın kartı verileceği hükmü yer almakta
ve sarı basın kartının süreklilik kazanması Yönetmeliğin 41 ve sonraki maddelerinde belirtilen niteliklere sahip olunması ve bu maddelerde belirlenen koşullara uyulmasıyla mümkün olabilmektedir. Oysa söz konusu hükümle, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün en üst düzey görevlisi olan Genel Müdürlerin, bu görevlerinin bitiminden sonra da, istekleri halinde sürekli nitelikli sarı basın kartı almaları için başka bir koşul aranmaksızın bu göreve atanmış olmaları yeterli sayılmaktadır.
213 sayılı Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin atamayla ilgili 23.maddesi, “23/4/1981 günlü ve 2451 sayılı Kanun Hükümleri dışında kalan memurların atamaları Başbakan tarafından yapılır” hükmünü taşımaktadır.
23 Nisan 1981 günlü ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne ilişkin Kanunun 1.maddesinde Başbakanlık ve bakanlıklarla, bunlara bağlı kuruluşlarda, teşkilat kanunu bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, atama ve nakilleri bu Kanunda belirtilen usullere göre yapılacağı hükme bağlandıktan sonra 2.maddesinde kanuna ekli (1) sayılı cetvelde gösterilen unvanları taşıyan görevlere Bakanlar Kurulu kararı ile, (2) sayılı cetvelde gösterilen unvanları taşıyan görevlere müşterek kararla atama yapılacağı açıkca belirlenmiştir. Buna göre (2) sayılı cetvelde yer alan Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürünün müşterek kararla atanması gerekmektedir. Çeşitli nedenlerle atamanın yapılmaması halinde, ilgili Devlet Bakanının onayı alınarak görevin vekalet yoluyla yürütülmesinde ise Yönetmeliğin 24.maddesinin son fıkrasındaki hükümde ifadesini bulan Genel Müdürlük görevine atanmış olan şartının gerçekleşmeyeceği açıktır.
Açıklanan nedenlerle Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü görevini vekaleten yürütenlere görevlerinin bitiminden sonra sürekli nitelikli sarı basın kartı verilmesine olanak bulunmadığı mütalaa kılındı.