Danıştay Kararı 1. Daire 1987/135 E. 1987/135 K. 27.03.1987 T.

1. Daire         1987/135 E.  ,  1987/135 K.
Daire : BİRİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1987
Karar No : 135
Esas Yılı : 1987
Esas No : 135
Karar Tarihi : 27/03/987

BELEDİYE MECLİSİ ÜYELERİNİN HERBİRİNİN BELEDİYE İŞLERİ İLE İLGİLİ HER KONUDA MECLİS BAŞKANLIĞINA GENSORU ÖNERGESİ VEREBİLECEĞİ VE GENSORU ÖNERGESİNİN MECLİS ÜYE TAM SAYISININ ÇOĞUNLUĞUNUN OYLARIYLA GÜNDEME ALINABİLECEĞİ, BU DURUMDA BELEDİYE MECLİSİ KARARININ ÇOĞUNLUK KOŞULU OLUŞMADAN ÖNERGENİN GÜNDEME ALINMASINA İLİŞKİN KISMININ İPTALİ, KAMULAŞTIRMA İLE İLGİLİ ÖNERGENİN KABULÜNE İLİŞKİN KISMINA YAPILAN İTİRAZIN İSE HİÇ BİR NEDEN İLERİ SÜRÜLMEMİŞ OLMASI VE İNCELENEN BELGELERDENDE BU BÖLÜMÜN İPTALİNİ GEREKTİRECEK BİR HUSUSA RASTLANMAMIŞ OLMASI NEDENİYLE REDDİ GEREKECEĞİ HK.

Belediye Meclisi kararının; Belediye Meclisi üyelerinden 9 unca verilen gensoru önergesinin gündeme alınmasına ve … mevkiindeki kamulaştırmalarla ilgili önerinin kabulüne ilişkin bölümlerine Belediye Başkanının 1580 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesİne dayanarak yaptığı itirazına ilişkin dilekçesiyle bu konudaki Valilik mütalaası, İçişleri Bakanlığı yazısıyla Danıştay Başkanlığına gönderilmiş olmakla incelendi.
1580 sayılı Belediye Kanununun 61.maddesinde belediye meclis üyelerinin herbirinin belediye işleri ile ilgili herhangi bir husus hakkında meclis başkanlığına önerge vererek gensoruda bulunabileceği, gensoru önergesinin, meclis üye tam sayısının çoğunluğunca uygun görüldüğü takdirde gündeme alınacağı ve üzerinden 3 tam gün geçtikten sonra belediye başkanları veya memur edecekleri kişilerin gensoruya meclis önünde cevap verecekleri, cevabın meclis üye tam sayısının 2/3 çoğunluğunca yeter görülmediği takdirde 76.madde uyarınca işlem yapılacağı hükme bağlanmıştır. Bu hükümle, belediye meclis üyelerinin herbirinin belediye işleri ile ilgili her konuda meclis başkanlığına gensoru önergesi verebileceği ve gensoru önergesinin meclis üye tam sayısının çoğunluğunun oylarıyla gündeme alınabileceği öngörülmüştür.
Dosyanın incelenmesinden, 9 meclis üyesince verilen 1986 yılı faaliyetlerine ilişkin gensoru önergesinin, 7 ret oyuna karşı 16 kabul oyu ile gündeme alındığı anlaşılmaktadır.
Meclis üye tam sayısı, 37 olduğuna göre, bu tam sayının çoğunluğunun 19 olduğu açıktır. Şu duruma göre 16 kabul oyuyla önergenin gündeme alınmasında Yasada öngörülen çoğunluk koşulu oluşmadığından itiraza konu meclis kararının bu bölümünün iptaline, itiraza konu kararın … mevkiindeki kamulaştırmalara ilişkin olarak 4 meclis üyesince verilen önerinin kabulüne ilişkin bölümüne yapılan itirazda hiç bir neden ileri sürülmediği gibi incelenen belgelerden de bu bölümün iptalini gerektirecek bir hususa rastlanmadığından bu bölüme yönelik itirazın reddine karar verildi.